Dos de cada tres palmesans consideren que el turisme que hi ha és excessiu

Són dades de l'ecobaròmetre balear realitzat per l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa, TIRME i Hidrobal

La massificació de cotxes (39%) i la de persones (30%) són els principals problemes que afecten el medi ambient, segons el darrer ecobaròmetre realitzat per l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa, TIRME i Hidrobal, que s'ha donat a conèixer aquest dimarts.

La cinquena edició de l'ecobaròmetre, que té com a objectiu analitzar les diverses dimensions de la consciència ambiental mitjançant una enquesta anual adreçada a la població major de 18 anys, també reflecteix un augment de la preocupació per la massificació turística. Així, el 56% de la població balear considera que el turisme que arriba a les Illes, comparant despeses i beneficis, és excessiu. En el cas de Palma, la percepció és encara més negativa, ja que dos de cada tres ciutadans creuen que és excessiu.

Segons el director de l'IBES, Gonzalo Adán, aquestes dades posen de manifest que hi ha una gran preocupació pel medi ambient i especialment per les conseqüències que la massificació turística té sobre els recursos naturals. Adán creu que, tot i que “no podem demonitzar el turisme”, és un toc d'atenció que “exigeix mesures per part de les institucions”.

Quan se'ls va demanar per la protecció dels espais naturals mitjançant la restricció de l'accés a determinats paratges (Formentor, sa Calobra, cales i platges protegides), el 74% dels enquestats s'hi mostra partidari, mentre que el 21% considera que l'accés ha de ser lliure. Pel que fa a qui té més responsabilitat en la conservació del medi ambient, la majoria (63%) opina que els turistes es preocupen menys per la conservació i el medi ambient de les Illes que els residents. A Eivissa és on es pensa que el turista és menys respectuós amb el medi ambient (74%), mentre que a Menorca baixa fins al 55%.

Les institucions no fan prou pel medi ambient, segons els enquestats

Segons l'ecobaròmetre de 2017, els ciutadans troben que l'actuació de les institucions vers el medi ambient ha empitjorat respecte de l'any anterior. Així, mentre que el 2016 un 34% dels enquestats considerava que les mesures que s'estaven prenent contribuïen a millorar el medi, enguany només el 21% manté aquesta opinió. Menorca és la que valora millor les institucions en l'aplicació de mesures per millorar l'entorn, mentre que Eivissa és la més crítica i la que considera que les mesures funcionen manco. 

Quant al grau d'implicació de les institucions en la defensa del medi ambient, les persones enquestades creuen que els que haurien de fer més del que fan són els partits polítics (58%) i el govern de l'Estat (55%). 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF