CRÒNICA

Cunnilingus taurí

Un centenar de defensors dels drets dels animals es manifesta en la penúltima correguda de toros de Palma

'Si vols veure sang, menja'm el cony'. D'entrada, la protesta dels antitaurins en els moments previs de la penúltima correguda de toros a Palma ha sonat contundent. Arriben de la plaça Fleming, són poc més d'un centenar que sostenen pancartes: ' Mallorca no assassina, Mallorca antitaurina'. Davant de la plaça de toros, criden: "Cultura i art? Agafau un llibre!". Des de l'altre costat, els assistents a "l'espectacle macabre" – definit així pel regidor d'Urbanisme, Antoni Noguera– s'ho miren. Polo amb la bandera d'Espanya, tassó del McDonalds a la mà i resposta instantània: "Anau a fer neta la muntanya".

A les 22.00 h comença el festeig. Des des de dues hores abans, però, ja hi ha gent envoltant la plaça de toros. " I els infants que fan torres a Barcelona, ells no pateixen?", argumenta un espectador. "Si cauen, es maten", acaba. Continua el seu camí, se'n creua un altre que vesteix un polo blanc pintat: ' Viva España y viva los toros', hi diu, en vermell i traçat vagament a mà.

Una tanca separa els protestants dels protaurins. "No som pollastres, som persones", entonen. "Els assassins són a l'altre costat". Un policia en calma un altre: "Ni cas". Calor. Crits. Rimes. I insults des de dins del recinte. "Vine, entra", diu un des del segon pis del Coliseu Balear. Els manifestants responen de la mateixa manera: "Vine, surt". 

La tensió es dibuixa a partir de l'encreuament de paraules. No hi ha càrregues policials. No hi ha enfrontament físic. El nou cap de la Policia Local, Josep Palauzié, es passeja mirant el seu dispositiu. La Policia Nacional, també, separa bàndols. Gairebé n'hi ha més que manifestants. Des de la tanca, mentrestant, crit irònic: " Anau a caçar Pokémons", i més agressius: "Clava't tu les banderilles". 

Una dona que espera per comprar l'entrada es mira l'escena resignada: "Que Mallorca antitaurina... Desgraciats! Els fan pena els toros, però bé que se'n mengen la carn". La protesta continua. Els portaveus de les associacions que es manifesten i el partit animalista prossegueixen amb el mateix discurs: " El país ja no està conforme amb això". 

Surt el primer bou: " Olé". Els antitaurins continuen, des de fora: " Sou la vergonya d'aquesta societat". La plaça de toros està encesa, de tota manera. El carrer, més fosc. Aviat, l'escena canviarà. El Parlament ha d'aprovar la llei de benestar animal, que preveu l'abolició d'aquest festeig. Palma ja està declarada antitaurina

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF