Cort protegeix 'definitivament' les Fontanelles

La decisió se sustenta en tres informes jurídics que avalen que ha caducat la primera llicència d'obres per construir-hi un centre comercial. No queda cap "llicència viva" a la zona

L'Ajuntament de Palma ha posat fre a la primera llicència d'obres de les Fontanelles, que preveia construir 22 edificis d'ús indeterminat a la zona. El consell de gerència d'Urbanisme l'ha declarada extingida. El regidor d'Urbanisme, José Hila, ha explicat que la decisió es basa en tres informes jurídics i tècnics que apliquen la Llei d'Ordenació i Ús del Sòl (LOUS).

L'empresa Unibail Rodamco, la mateixa que volia posar en marxa el centre comercial Palma Springs, pretenia executar en primer terme el també centre comercial Aqua Magica a la darrera zona humida de Palma. El juliol del 2014 es va dur a terme la licitació, però l'empresa va demanar dues pròrrogues de tres mesos. El 5 de maig del 2015 seria el darrer dia per presentar el projecte d'execució. Ara bé, Unibal Rodamco el va presentar el passat 2 d'agost, dos anys després. El fet que hagi caducat ha estat la motivació jurídica de Cort per impedir les obres d'edificació.

Hila ha explicat que, ara per ara, només hi ha permís per a la urbanització. Segons el regidor, aquesta decisió va en la línia de l'aposta del govern municipal de donar suport al petit comerç. "No hi ha cap llicència viva a les Fontanelles", ha recalcat Hila. L'abril passat, l'Ajuntament ja va anunciar que encara no s'havia presentat el projecte d'execució de les obres.

Protecció gairebé definitiva

Ara no es pot evitar que es presentin nous projectes. Tot i això, tant Hila com el gerent d'Urbanisme, Joan Riera, han remarcat que l'actual legislació és " més restrictiva" que fa quatre anys i, per tant, es veu difícil que es puguin adjudicar noves llicències. A més, el Consell de Mallorca prepara un pla director comercial que enfortiria més aquest posicionament.

"Ses Fontanelles encara no està salvat, però s'han anat fent passes fermes per avançar cap al paradigma de cap on han dirigir-se les polítiques que pretenen afavorir l'interès general". Així s'ha expressat aquest mateix dimarts la plataforma Salvem ses Fontanelles en relació a la decisió de l'Ajuntament de Palma. Celebren que s'impossibiliti a la promotora recuperar el projecte inicial.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF