GENTRIFICACIÓ

Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, sobre la taula

Ciutat per a qui l’Habita planteja alternatives a la compra i al lloguer

La manca d’habitatge assequible -ja sigui per comprar o bé per llogar- al centre de Palma sembla que és més que mai sobre la taula. Ciutat per a qui l’Habita, assemblea veïnal que treballa per tal de capgirar el model turístic actual i frenar les múltiples conseqüències que té, com és el fenomen de la gentrificació, va organitzar ahir unes jornades que abordaven essencialment aquesta problemàtica.

L’objectiu de l’esdeveniment, que va tenir lloc al centre social de Flassaders, va ser en aquesta ocasió plantejar alternatives a la compra i al lloguer. “Com volem viure?”, plantejava el títol de la trobada. La resposta: reflexionar sobre altres maneres de fer-ho, anant més enllà de “la competitivitat, el benefici i l’explotació”.

A la jornada, a la qual varen assistir mig centenar de persones, hi varen intervenir Carlos Velasco i Edurne de Blas, eivissencs que viatjaren a Palma per compartir les seves experiències amb les cooperatives d’habitatge. Es tracta d’una manera diferent d’aconseguir una casa, basada en la cessió d’ús: és a dir, utilitzar-la durant una sèrie d’anys sense ser-ne el propietari ni l’arrendatari, i amb un cost comparativament més barat. A més, és una fórmula que, segons els organitzadors, “asseguraria el dret a l’habitatge”. Partint de les xifres dels desnonaments i les execucions hipotecàries registrades durant els darrers anys a Palma, creuen que “ara és el moment adequat per repensar la manera més justa de garantir aquest dret fonamental”.

“Volem donar resposta a l’emergència d’habitatge que patim a Palma”, va explicar un dels membres de Ciutat per a qui l’Habita, Joan Moranta. Amb aquest esdeveniment, la plataforma vol anar més enllà de les reivindicacions i plantejar propostes sobre com revertir una situació que consideren que empitjora cada dia. “Aquesta podria ser una alternativa molt bona per posar solució a la dinàmica actual”, assegura Moranta.

De moment, només és una idea, però opinen que és prou bona per avançar en aquest sentit. “Ens agradaria que l’Ajuntament valoràs les possibilitats de trobar algun edifici per fer-ne una cessió d’ús”, va dir Moranta.

D’altra banda, durant l’acte es va parlar de la nova Llei de l’habitatge que s’està tramitant a hores d’ara, la qual no inclou alternatives a la compra i al lloguer. Des de la plataforma afirmen que centraran part dels esforços a plantejar altres opcions als “sistemes clàssics”.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF