Publicitat
Publicitat

La Conselleria de Salut ha confirmat la presència de toxina botulínica en un lot de mongetes blanques distribuït a Eivissa, Menorca i Mallorca

La toxina es presenta en el lot L-146-16 de mongetes blanques cuites de la marca BONPREU, envasat per Germans Cuevas, SA, en pot de vidre de 400 grams, amb data de consum preferent 31-12-2021, i distribuït a les Balears sota la marca IFA Eliges

El Centre Nacional d'Alimentació d'AECOSAN (Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició) ha confirmat, aquest dimarts, la presència de toxina botulínica en el lot L-146-16 de mongetes blanques cuites de la marca BONPREU, envasat per Germans Cuevas, SA, en pot de vidre de 400 grams, amb data de consum preferent 31-12-2021, i distribuït a les Illes Balears sota la marca IFA Eliges.

La Direcció General de Salut Pública informa que aquest producte s'ha distribuït a Mallorca, Eivissa i Menorca a través del supermercat Hiper Centro, i malgrat que la setmana passada se'n retiraren 7.056 pots dels supermercats, n'hi ha encara 238 a Eivissa i 251 entre Mallorca i Menorca que no s'han localitzat, en mans de consumidors. Per això, la Direcció General fa una crida urgent a la població perquè s'abstingui de consumir-los i recomana tornar l'envàs a l'establiment en què el va adquirir.

Si ja l'han consumit i presenten manifestacions digestives, oculars o fatiga, han d'acudir al servei d'urgències.

Cal recordar que dos bombers han estat hospitalitzats a Girona després de compartir menjar en què hi havia aquest producte.

El botulisme és una intoxicació poc freqüent però greu, que s'associa amb la producció d'una toxina en alguns aliments en els quals s'han desenvolupat determinats bacteris del gènere 'Clostridium'. S'associa normalment amb aliments en conserva esterilitzats de manera incorrecta i amb altres tipus d'aliments en els quals no es respecten les condicions de conservació en refrigeració i es mengen sense cuinar, ha informat la Conselleria de Salut.

Els signes de la intoxicació poden aparèixer entre 12 i 36 hores després de la ingesta de l'aliment contaminat, tot i que hi ha casos descrits a les 2 hores i fins i tot al cap de 8 dies.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF