Túnel de Sóller

El Consell de Mallorca creu que el túnel de Sóller serà gratuït la setmana que ve

Aquest dijous l'administració insular ha rebut la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia en què s'anul·len les mesures cautelars que no van permetre rescatar la infraestructura al setembre

La consellera de  Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, han anunciat aquest dijous que la institució havia rebut la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia que anul·la les mesures cautelars que varen obligar a endarrerir el rescat del túnel de Sóller.

Fora aquesta suspensió cautelar, el conseller ja pot anar fent les passes administratives necessàries perquè els ciutadans no hagin de pagar el túnel. La institució preveu que això serà la setmana que ve, ja que una bona part de la feina necessària ja es va avançar abans del setembre, que és quan estava previst que es retiràs el peatge.

La consellera Mercedes Garrido ha explicat aquest dijous migdia els passos administratius que manquen perquè els ciutadans no hagin de continuar pagant el peatge. Segons que ha explicat, s'haurà de recalcular l'import que ha de pagar la institució, que al setembre havia de ser de 17,4 milions d'euros, tot i que creu que podran ser menys perquè "d'ençà del setembre, els mallorquins ho han pagat de la seva butxaca".

La interlocutòria del jutjat assumeix les tesis del Consell i tomba els dos arguments del recurs presentat per l'empresa concessionària. El primer argument era que la rescissió de la concessió suposaria a l'empresa abonar anticipadament més de 5 milions d'euros d'un préstec bancari, però el tribunal ha considerat que això no seria cap obstacle si alhora cobrava els més de 17 milions d'euros del rescat. El segon argument era que qui gestiona el túnel era una unió d'empreses que només tenia aquesta finalitat, de manera que no tindria cap més remei que dissoldre's. La interlocutòria diu que, així i tot, la concessionària hauria de fer front als "drets i les obligacions" de la gestió de la concessió.

A més, Garrido ha explicat que el Consell de Mallorca ja disposava del líquid per efectuar el pagament del rescat, de manera que només mancava fer alguns tràmits per fer-lo efectiu i garantir la gratuïtat del peatge. Segons que calcula el Consell, això serà la setmana que ve. De fet, tant Garrido com el president de la institució, Miquel Ensenyat, han insistit que "si es pogués fer avui, no es faria demà".

EDICIÓ PAPER 20/10/2018

Consultar aquesta edició en PDF