Publicitat
Publicitat

El Comte Mal es torna a passejar per reviure’n La història

Santa Margalida va reviure ahir la història del Comte Mal i l’aixecament del poble contra l’avarícia del seu senyor feudal. Actors i actrius del municipi estrenaren la primera escena de l’obra de teatre de carrer que reflecteix l’assassinat, el 1647, del fill il·lustre del poble, Baltasar Calafat, per ordre del comte de Formiguera, també conegut com a Comte Mal.

L’obra, dirigida per l’actor Jaume Grimalt i amb dramatúrgia del poeta Rafel Bordoy i de l’historiador Antoni Mas, dóna a conèixer uns fets que provocaren dies de revolta i violència al municipi. Senyor feudal de la jurisdicció de Santa Margalida, el comte de Zaforteza provocà que tot el poble s’unís contra un enemic comú, quan va pretendre apujar els impostos als pagesos.

La primera escena de l’obra que es representà ahir comença amb la mort de Baltasar Calafat i la posterior reunió a l’ajuntament en què els governants decideixen rebel·lar-se contra el senyor feudal. En aquesta escena, explica Mas, es llegí un document literal, que també fou protagonista quan passaren els fets.

Amb aquesta escenificació d’uns esdeveniments que marcaren la vida del poble i que encara són recordats i transmesos de generació en generació, Santa Margalida vol donar a conèixer als seus ciutadans la seva història i treure-la al carrer. L’obra de teatre, presentada amb un primer tastet de 10 minuts, també té l’objectiu d’engrescar els vilers a participar en la teatralització de les escenes que seguiran.

Reedició del llibre

Prèviament a l’estrena de la primera escena, ahir es presentà la reedició del llibre La mort d’en Baltasar Calafat, obra de Rafel Bordoy i Antoni Mas, dedicada a les lluites entre la vila i el Comte Mal. El llibre s’edità per primera vegada el 1998 i estava esgotat.

Etiquetes