EL DRAMA DE L’HABITATGE A EIVISSA
Balears 14/04/2017

Cinc barris de Vila, contra un veí incòmode

Recels ciutadans cap a un nou centre d’acolliment perquè no serà exclusiu per a desnonats

Armando Tur
4 min
PROJECTE MUNICIPAL  L’Ajuntament vol instal·lar l’alberg d’alta exigència a l’antiga caserna de la Policia Local.

EivissaLa lluita veïnal contra el projecte d’alberg d’alta exigència a l’antiga caserna de la Policia Local de Vila, situada al carrer de Vicent Serra i Orvay, es remunta a gairebé fa un any. Aleshores els primers a moure’s en contra del projecte van ser els veïns més propers a la zona, però a còpia de titulars i aparicions en alguns mitjans locals de comunicació van veure que no estaven sols en la lluita i que als barris de la Colomina, els Llimoners, la Real i Ballet també hi estaven d’acord. Des d’aquell moment crearen l’Associació de Veïns i Comerciants de l’Eixample Nou (Avicen) i ho van fer en defensa d’un lema: ‘Alberg sí, per al Gorg’.

Amb un panorama com el que es viu a Eivissa envers l’accés a l’habitatge, ja sigui de lloguer o de compravenda, semblava mentida que un col·lectiu tan nombrós, diuen que representen unes dues mil persones, es plantàs obertament contra una decisió de l’Ajuntament que, d’entrada, havia de donar servei a ciutadans en situacions excepcionals que “puntualment” patien manca de llar. “Els usuaris d’aquest tipus de centre són gent com vostè i com jo”, ha repetit en nombroses ocasions el regidor de Benestar Social de l’Ajuntament d’Eivissa, Joan Ribas.

Els veïns, molestos

Ara bé, és justament aquesta afirmació la que més molesta els veïns. Des d’Avicen denuncien que, “malgrat les paraules”, el plec de condicions d’aquest centre estableix que, “excepcionalment, s’hi podran acollir persones que presentin un perfil no previst en el plec, previ acord amb el responsable municipal d’aquest servei”. És per aquest punt que des de l’associació de veïns asseguren que l’Ajuntament “s’ha esforçat a ocultar” els termes reals pels quals es contractarà una empresa privada per un import de 615.521,22 euros per tal de gestionar aquest centre durant dos anys.

El regidor Ribas diu que es tracta “d’un veí incòmode” i entén l’oposició veïnal, però en totes les trobades que ha tingut amb els veïns ha demanat “comprensió” i ho ha fet personalitzant un exemple que ha abanderat com a model de persones que utilitzaran aquesta instal·lació municipal, el d’“una senyora gran de Vila” que uns mesos de l’any passat hagué de viure “a una pensió de la ciutat, pagada per l’Ajuntament”, perquè l’alberg d’alta exigència estava ple. Així, cridava al “seny” en un moment de dificultats d’habitatge com les que hi ha ara.

Volent aprofundir en aquest cas, des de l’Ajuntament de Vila s’acullen a la “protecció de la intimitat” dels usuaris del centre d’acollida per no explicar la situació d’aquesta persona, però asseguren que “no és un fet aïllat”. Fonts municipals diuen que pagar allotjament a establiments privats com pensions, hostals o hotels és “una eina més que els serveis de Benestar Social tenen quan necessiten, per un període curt de temps, acollir alguna persona a les instal·lacions municipals i no hi ha places suficients”.

De fet, en els darrers sis mesos aquesta regidoria ha donat un total de 189 ajudes per valor de 74.404,08 euros amb l’objectiu que les persones residents al municipi no quedin sense habitatge davant “la complexa situació que pateix l’illa d’Eivissa per la falta d’oferta a un preu assequible”. Aquestes ajudes consisteixen, a més dels allotjaments, en deutes de lloguer, d’hipoteca, d’arrendament d’habitacions i ajuts d’accés a habitatge en general. La majoria de sol·licituds que s’atenen es registren durant els mesos de temporada baixa “a causa de les condicions sociolaborals i la temporalitat de l’illa d’Eivissa”.

Ara mateix el centre d’acollida municipal de Vila disposa de 20 places i sol tenir-ne 20 en llista d’espera, cosa que fa del tot insuficients unes instal·lacions que ocupen la tercera planta d’un edifici propietat del Bisbat d’Eivissa i en què es conviu amb els serveis que presta Càritas. El nou projecte pretén, gairebé, doblar les places i dirigir-se només a persones que tenen dificultat d’accés a l’habitatge però que no presenten problemes d’addicció a les drogues, alcohol o altres problemes similars. A l’actual centre d’acollida un 30% dels usuaris tenen feina i un altre 30% són majors de 65 anys.

Alberg de baixa exigència

Els veïns, en canvi, entenen que la millor solució és incorporar aquests perfils al projecte d’alberg de baixa exigència que s’està projectant al recinte industrial del Gorg, que es troba a 1 km del de Càritas. Aquest centre tindrà capacitat per acollir persones de perfil de baixa exigència dels cinc municipis i es farà amb conveni entre tots els ajuntaments i el Consell. De fet, als pressupostos de la màxima institució insular per a enguany ja es reservà 1,1 milions d’euros per aquest projecte.

Aquest és un dels motius dels quals s’han apropiat els veïns, dient que, si es fa un centre que aculli gent de tots els municipis, és perquè no es té por que existeixi un “desarrelament” i, per tant, obren la porta a estudiar altres opcions lluny del centre de Vila que, fins i tot, podrien suposar un menor cost a la construcció i un millor servei per als usuaris.

S’ha de consultar tot a la ciutadania?

Un dels debats que continuen oberts respecte del projecte municipal de l’alberg és el de si s’ha de preguntar tot als ciutadans.

Des de l’Associació de Veïns i Comerciants de s’Eixample Nou (Avicen) entenen que sí, sobretot quan el govern progressista de l’Ajuntament de Vila ha fet una crida constant a la participació amb consultes en línia o pressupostos participatius, entre altres mesures.

Per això, i davant de la negativa del Consistori d’organitzar-ne una, els veïns de la zona varen preparar una consulta en la qual varen participar 353 persones, 349 de les quals votaren en contra del projecte. El regidor de Benestar Social, Joan Ribas, va indicar dies més tard que els veïns “havien demanat permís per a una taula informativa” i va dir que no valoraria els resultats de la consulta perquè a ell no li’n consta cap.

stats