Publicitat
Publicitat

Catalunya i Balears es retroben en un pis del Raval

La presidenta de les Illes, Francina Armengol, i el de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, coincidiren amb motiu de la inauguració de l'exposició de Toni Catany

Un portal relativament petit en un carrer del Raval d'aquests que, fins i tot d'universitaris, els pares ens recomanaven que evitàssim. Les 21.15 hores d'aquest dilluns, al carrer i a l'entrada estreta de la casa de tres pisos s'acumula la gent i sobretot els homes vestits de negre. Mentre puges les escales i pots dubtar si et dirigeixes a un vell meublé, sents un parell de veus que semblen fer ressò les unes de les altres: "arriba el president!", "arriba el president!". Els homes de negre, grans i forts, que trobes per l'escala no apta per a més de dues persones, et fan gestos perquè acceleris cap amunt.

La porta d'un pis senyorial és oberta i just passar-la s'hi troben la presidenta del Govern balear, Francina Armengol; el vicepresident del Consell de Mallorca i conseller de Cultura, Francesc Miralles; el conseller de Cultura català, Santi Vila; la consellera de Transparència, Participació, Esports, Joventut i Cultura de l'Executiu de les Illes, Esperança Camps (no hi ha cap càrrec polític amb competències tan disperses); directors generals, el batle de Llucmajor i una petita multitud al darrere esperen el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a la primera trobada (informal, això sí) entre dos caps dels governs de Catalunya i Balears en els darrers cinc anys (un mes més o un mes manco).

A les Illes i al Principat els va separar sobretot la cultura el 2011, i és a través de la cultura i per la cultura que s'han retrobat. Són a can Toni Catany, ara seu a Barcelona de la Fundació que porta el nom del fotògraf, per celebrar l'exposició 'Toni Catany. D'anar i tornar' que s'ha inaugurat dues hores abans a La Pedrera.

Passen al que a començaments del segle XX fou una gran sala de ball. La casa que el fotògraf llucmajorer va comprar al Raval a finals dels anys 70 és de 1902. Les parets i els sostres pintats, el gran mirall, les portes però també els nombrosos objectes de Toni Catany estan com congelats, així com els va deixar aquell fatídic horabaixa del 14 d'octubre de 2013 quan sortí de casa i es dirigí al PAC perquè no es trobava bé i ja no hi tornà. Un gran retrat d'un home jove amb una petita flor de gessamí entre els llavis resulta suggeridora.

Una gran figura d'una verge nua sobresurt darrere de les autoritats que s'han posat de cara a la resta de convidats per brindar amb un vi negre dels cellers Rueda de Mario Rotllan que, com a col·leccionista de fotografies i president de la Fundació Foto Colectania, ha col·laborat en l'esdeveniment. Aixequen les copes just després que el poeta Miquel Bezares, president de la Fundació Toni Catany, dirigeixi unes paraules als assistents. Segons la perspectiva que agafis, la diadema estrellada de la verge corona el cap del president Puigdemont.

Comença el convit. El president de la Generalitat i la presidenta de Balears comparteixen confidències i algunes bregues dels respectius governs. Saluden i parlen amb Maria del Mar Bonet, qui el proper 21 de desembre farà 50 anys que va sortir per primera vegada a cantar, quan la varen empènyer a l'Ovella Negra, el mític local que es troba a pocs metres de distància de la casa de Toni Catany.

Mentre els polítics recorren les vetustes sales i van cap a la terrassa, on no hi manca un gran colomer, qualcú conta la història de la setmana llarga que Pasqual Maragall visqué a la casa amb Toni Catany. Havien recomanat al llavors alcalde de Barcelona que per conèixer les diferents barriades de la ciutat havia de viure-hi, a les cases dels mateixos veïns. Al Raval, li aconsellaren demanar allotjament al pis del fotògraf mallorquí, a qui gairebé no coneixia. Com si fos Albert Om a 'El convidat', s'hi instal·là i tan bé s'hi trobà que també fou en aquesta casa on organitzà el sopar d'agraïment a tots els veïns que havien estat els seus amfitrions arreu de la ciutat.