Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

El jutge Castro enllesteix les últimes passes per tornar a imputar la infanta

Demana a les parts que diguin la seva sobre la "hipotètica citació" que pot dictar a finals de mes

El rei d'Espanya tindrà un discurs de Nadal complicat, aquest pic. Encara més que no el de l'any passat. I no tant per la salut que li ha continuat empitjorant, ni per la pèrdua creixent de credibilitat de la monarquia; sinó perquè l'afrontarà sabent que molt probablement en pocs dies el jutge del cas Nóos tornarà a imputar la seva filla Cristina. El magistrat José Castro avança implacable en el procés per tornar-la a citar, després de l'intent frustrat pel fiscal i l'Audiència de Palma. Ahir va demanar a les acusacions i defenses personades en el cas que donin el seu parer sobre "una hipotètica citació" de Cristina de Borbó.

Que el jutge Castro hagi demanat el parer de les parts indica que continua convençut d'intentar dur la infanta a la sala d'interrogatoris per on han passat més de 250 testimonis i una vintena d'imputats. Si no ho volgués fer, difícilment n'hauria demanat l'opinió. Els ha donat cinc dies laborables per dir-hi la seva i després haurà de comunicar si la cita o no. Fonts judicials indiquen que, si com tot apunta s'acaba decidint, hauria de notificar la previsible imputació a finals d'aquest mes o a principis del gener.

El fiscal ja ha parlat

Qui no aprofitarà aquests dies de marge per fer arribar el seu parer al jutge és el fiscal anticorrupció Pedro Horrach. No perquè no tingui res a dir-hi, sinó al contrari. Tenia tant a dir-hi que ja es va avançar al jutge. El 14 del mes passat, abans que el magistrat ni tan sols demanàs el parer de les parts sobre la imputació, el fiscal del cas Nóos li va fer arribar un informe de trenta pàgines oposant-se a la citació. Això demostra que Horrach també té ben clar que Castro encalça la filla del rei d'Espanya. I que, tal com passà el primer pic que el jutge la imputà, continua no estant-hi d'acord.

Horrach considera que no hi ha proves ni indicis de delicte en l'actuació de la infanta, la dona d'Iñaki Urdangarin, el màxim responsable de l'Institut Nóos amb Diego Torres. A través d'aquesta fundació -a la direcció de la qual hi havia Cristina de Borbó i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga-, Urdangarin i Torres haurien desviat devers quatre milions de les institucions balears i valencianes. "La impossibilitat de concretar respecte de Cristina de Borbó uns fets amb una mínima aparença delictiva [...] continua vigent a dia d'avui", assegurava Horrach en l'escrit, per justificar la seva segona negativa a qualsevol mena d'imputació de la filla del rei.

"Si no hi ha res, res no es pot explicar", hi insistia el fiscal en un text ple d'eufemismes per dir el mateix: que no té base per imputar la infanta. Horrach també s'hi justificava per les crítiques per la seva defensa de la filla del rei. Sota l'epígraf "la memòria és fràgil", deia que els mitjans de comunicació a vegades "difuminen" situacions "enfosquint" el paper dels qui han impulsat les investigacions, en referència a ell mateix i a l'Agència Tributària. "És com a mínim incoherent i irracional que qui comença una investigació sigui acusat després d'amagar-la o encobrir-la", escrivia dolgut.

Allò que caldrà veure és si, en cas que el jutge torni a imputar la infanta, Horrach tornarà a anar tan enllà com per presentar un altre recurs en contra de la citació, tal com va fer el primer pic. En cas que no ho fes ell, però, també ho podria fer qualsevol altra part personada en el cas, incloent-hi l'advocat d'Urdangarin o el de la infanta Cristina. Llavors la citació quedaria de nou en mans de l'Audiència de Palma.

El jutge fa mesos que investiga i recopila indicis per tornar a imputar la filla del rei d'Espanya per delictes contra Hisenda o de blanqueig de capital arran de la seva participació en l'empresa que comparteix amb Urdangain: Aizoon.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF