Publicitat
Publicitat

TERRITORI

Cabrera serà el parc marí més gran de la Mediterrània occidental

L'organització ecologista Oceana ha assenyalat que, una vegada culminats els tràmits, "el nou parc serà deu vegades més gran que l'actual"

El Parc Nacional de Cabrera és l'àrea més gran de marina protegida de la Mediterrània occidental i serà la primera a incloure un gran escarpament submergit quan conclogui el procés d'ampliació que està en curs de tramitació, ha indicat aquest dijous Oceana.

Aquesta organització ecologista, que en una nota ha aplaudit l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN), dependent del MAGRAMA, i el Govern per iniciar els tràmits oficials per a l' ampliació del Parc Nacional de Cabrera, ha assenyalat que una vegada culminat el procés "el nou parc serà deu vegades més gran que l'actual". 

Per Oceana, la inclusió de l'escarpa d'Emile Baudot a la futura zona protegida dotarà la xarxa de parcs nacionals de sistemes naturals marins encara no representats.

"L'anunci oficial de l'ampliació del Parc Nacional de Cabrera té transcendència internacional", ha apuntat l'organització. Segons Oceana, el futur parc marí de Cabrera serà el més divers de la Mediterrània occidental, ja que, a més de protegir importants hàbitats i espècies, arribarà a profunditats de fins a 2.000 metres. "Cabrera farà més visible la part oblidada de la xarxa de parcs nacionals: la seva part marina", ha assenyalat Ricardo Aguilar, director d'investigació d'Oceana a Europa.

Oceana ha explicat que el primer pas necessari i determinant per aconseguir l'ampliació és ja un fet, atès que el Govern de les Balears ha transmès oficialment al Govern de l'Estat el seu desig d'ampliar el parc de Cabrera i ha acordat amb l'OAPN el full de ruta del procés d'ampliació.

Així, ha precisat aquesta organització, el següent pas consisteix a crear una comissió mixta de treball per elaborar una proposta d'ampliació consensuada entre ambdues administracions.

Aquesta proposta serà sotmesa al procediment administratiu pertinent, procés que des de l'Administració adverteixen que serà llarg fins que finalment es publiqui.

Per això, Oceana ha destacat la necessitat d'establir un calendari clar d'actuacions, tenint en compte la durada de les legislatures, l' Horitzó 2020 i la urgència de protecció d'aquests ecosistemes.

Des de 2006, Oceana investiga els fons marins limítrofs a Cabrera, ha duit a terme  sis campanyes oceanogràfiques i ha documentat ecosistemes de rellevància internacional que considera requereixen protecció "sense dilació".

Amb l'ampliació de Cabrera es protegiran formacions marines tan espectaculars com l'escull coral·ligen Fort den Moreu, l'escarpa d'Emile Baudot i hàbitats essencials per a peixos comercials o amenaçats, així com cetacis, aus i tortugues marines, ha explicat Oceana.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF