HISENDA

Les Balears tanca el 2016 amb un deute equivalent al 30% del PIB

És la quarta comunitat amb el percentatge més alt

El deute públic de les Balears ascendia, a finals del 2016, a 8.573 milions d’euros, és a dir, el 30,1% del PIB de la comunitat, segons dades publicades ahir pel Banc d’Espanya. Si bé es va registrar un descens de mig punt en aquest percentatge respecte del 2015, les Illes continuen essent un dels territoris amb una proporció més elevada de deute, només per darrere del País Valencià, Castella-la Manxa i Catalunya.

Pel que fa al conjunt de les administracions públiques, el deute va arribar a 1.106.952 milions d’euros, cosa que representa el 99,4% del PIB. D’aquesta manera, es redueix el nivell d’endeutament des del màxim que va assolir-se durant el primer trimestre del 101,2%.

No obstant això, el mèrit de la caiguda és de les corporacions locals, que van reduir l’endeutament un 8,6%, mentre que la major part del deute arriba per part de l’administració central, que el va fer créixer un 3,1% fins als 796.622 milions d’euros.

Tot i això, el deute de les comunitats autònomes en conjunt va augmentar un 5,1% i les Balears, les Canàries i Catalunya van ser les úniques tres on el percentatge sobre el PIB del deute es va reduir respecte del 2015. En qualsevol cas, els territoris menys endeutats són la Comunitat de Madrid, el País Basc, les Canàries, Navarra i La Rioja.

La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, ja va afirmar durant la presentació de l’execució provisional del pressupost del 2016, fa unes setmanes, que la reducció del 0,5% al dèficit demostra que “es pot combinar perfectament el compliment de polítiques socials amb uns indicadors de gestió econòmica controlats”.

Cladera també va denunciar que el Govern balear deixàs d’ingressar més de 150 milions d’euros en matèria d’impostos per no gaudir d’autonomia fiscal i va reivindicar la reforma del model de finançament com una eina per avançar en autogovern.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF