NOU GOVERN
Política 12/11/2016

Les Balears queden enfora dels llocs d’influència

El PP de les Illes no aconsegueix col·locar cap membre entre els nous secretaris d’Estat de Rajoy

D.s.u. / J.v.
3 min
Matilde Asián, secretària d’Estat de Turisme. Alberto Nadal, secretari d’Estat de Pressupostos. José Manuel Maza, fiscal general de l’Estat.

Madrid / Palma“No és bo tenir una presidenta que no tingui pes en el seu propi partit”, deia ahir la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, en una entrevista a Ràdio 4, amb referència a Francina Armengol. Potser no era el millor dia per fer una crítica d’aquest tipus. La direcció del PP balear ha demostrat que no té gaire rellevància, tampoc, al carrer de Gènova, després del repartiment de carteres del nou govern de Mariano Rajoy. Ni un sol balear es troba entre els càrrecs de confiança del nou executiu estatal. La sempre desitjada cadira de secretari d’Estat de Turisme ha anat a parar a la canària Matilde Asián. Altres nomenaments destacats van ser el de José Manuel Maza com a nou fiscal general de l’Estat i el d’Alberto Nadal (germà bessó del recentment nomenat ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal) com a secretari d’Estat de Pressupostos.

Els darrers dies havia sonat amb força el nom de la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Imma de Benito, per ocupar el màxim càrrec de responsabilitat en Turisme, però no ha estat així.

Les peticions dels hotelers

La presidenta de la patronal es va afanyar a felicitar Asián i ja li va plantejar tres “grans objectius”. D’una banda, el desenvolupament d’un marc legal que afavoreixi la copetitivitat turística i que “redueixi les càrregues fiscals, impulsi la inversió i afavoreixi la seguretat jurídica i l’agilitat administrativa”. Dins d’aquest apartat, va fer referència a la reducció de l’IVA turístic.

El segon “gran objectiu” és impulsar la millora contínua de l’oferta turística i, finalment, la definició del model turístic espanyol.

Asián, per la seva banda, va agrair la confiança i es va limitar a declarar que el seu objectiu és “aconseguir que aquesta locomotora continuï repartint riquesa i treball”.

El president, amb la calma

Mariano Rajoy havia repetit fins a l’extenuació que era “urgent” la formació d’un govern en plenes funcions a Espanya per evitar les externalitats negatives de la interinitat de més de 300 dies de bloqueig polític. Però un cop superada la investidura, fa dues setmanes, el cap de l’executiu estatal ha perdut qualsevol rastre d’urgència. La primera mostra d’aquesta calma va ser el nomenament mateix del seu govern, que es va allargar gairebé una setmana, i va superar de llarg els terminis mínims per posar-se a treballar. Tant va ajornar l’activitat en el primer consell de ministres, divendres passat, que va servir només per presentar oficialment els nous ministres. Al cap d’una setmana, la segona reunió del gabinet de Rajoy, que va tenir lloc ahir, tampoc no va abordar les mesures que en un altre moment eren considerades com a inajornables.

El consell va servir, amb prou feines, per ratificar l’Acord de París contra el canvi climàtic, que haurà de passar per les Corts. Però no hi va haver ni mesures de “naturalesa pressupostària”, com havia anunciat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en l’últim consell de ministres en funcions, ni decret de pujades en pensions o salaris dels funcionaris, ni proposta de sostre de despesa per iniciar el tràmit dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Tot plegat queda ajornat fins a abordar-ho amb la resta de grups, i probablement tampoc s’aprovaran la setmana que ve, perquè Rajoy estarà de viatge oficial. El portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, es va escudar en el govern en minoria per justificar aquesta dilatació dels temps: “Seria molt mal senyal que ara que hi ha govern fóssim incapaços d’aprovar uns pressupostos, i això requereix dialogar i pactar molt”. Tampoc no hi ha data per a d’altres compromisos, com la convocatòria de la Conferència de presidents autonòmics promesa durant el debat d’investidura i la del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que quedarà en espera de l’aprovació del sostre de despesa. Sí que es va fixar una reunió amb el president espanyol i amb els representants de sindicats i patronals, el 24 de novembre, que coincidirà en el temps amb la Conferència d’educació, que aplega els consellers autonòmics d’Ensenyament i el ministre de Cultura.

La calma d’aquest segon consell de ministres contrasta amb la segona reunió del primer gabinet de Rajoy, del 31 de desembre del 2011, quan es va aprovar un paquet de mesures, com la pujada d’impostos i una retallada de 8.900 milions.

stats