Publicitat
Publicitat

Balears, la comunitat on manco decreixerà l'economia enguany

Un estudi d'un grup de recerca de 16 universitats espanyoles preveu un creixement del 0,8% a l'Arxipèlag el 2014

B alears serà la comunitat on menys decreixerà l'economia el 2013, amb un descens del PIB del 0,3%, mentre que el 2014 creixerà un 0,8% del PIB, segons un estudi de la xarxa d'equips de recerca de setze universitats espanyoles, Hispalink. Preveu que totes les comunitats decreixeran el 2013, especialment Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Cantàbria i Andalusia, mentre que el 2014 totes les autonomies tindran un creixement positiu, liderades per Madrid, Catalunya i Navarra, amb pujades superiors a l'1%.

L'estudi precisa que les prediccions regionals estan condicionades per l'evolució de l'entorn econòmic estatal i
internacional. Diu que l'eurozona pateix una etapa de recessió i crisi que es pot endurir si les expectatives no són optimistes, i el seu impacte sobre la confiança d' agents econòmics estatals i internacionals es veu encara empitjorat per les contínues revisions del creixement a la baixa.

Per això, i amb la informació regional disponible, l'escenari bàsic de predicció reflecteix una contracció del PIB espanyol el 2013 de l'ordre de l'1,3%. Per comunitats autònomes, els pitjors registres, amb taxes de variació negatives de l'1,7%, són a Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Cantàbria i Andalusia, regions molt
afectades per descensos de les activitats industrial i constructora, a més de patir les "intenses retallades" del sector públic.

Per contra, enguany tenen una situació una mica menys desfavorable Balears, Galícia i Canàries, amb taxes de creixement negatiu de mitjana al voltant del mig punt, gràcies a un millor comportament del sector serveis regional, especialment del turisme. Hispalink assenyala que l'evolució depèn molt directament de les noves exigències d'austeritat que s'estableixin i, per tant, de decisions tant internes com de la UE "difícils de predir".

Per al 2014 pronostica un creixement positiu per a l'economia espanyola de l'1%, resultat de l'agregació de prediccions regionals, que podria estar liderat per Madrid, Catalunya i Navarra, basant-se en una millora significativa de l'evolució del sector serveis i la recuperació de l'activitat industrial. A Madrid li assignen un creixement de l'1,3% del seu PIB, mentre que Catalunya i Navarra creixerien un 1,1%, seguides de Canàries,
Castella i Lleó, Galícia i el País Basc, que augmentarien un 1% . Les Illes Balears creixerien un 0,8%.

Per al 2015, Hispalink atorga a Madrid la millor posició, amb un creixement del 2,4, dues dècimes més que Catalunya i el País Basc, si bé totes les autonomies tornen a tenir registres positius.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF