LLOGUER TURÍSTIC

Les Balears i les Canàries demanen a l'Estat una regulació del lloguer vacacional

Els consellers de Turisme dels dos arxipèlags han aprofitat la seva presència a Fitur per analitzar interessos comuns

Les Canàries i les Illes Balears, dos de les principals potències turístiques d'Espanya, demanaran al govern espanyol que estableixi una regulació mínima per a les plataformes de lloguer vacacional que sigui comú per a tot l'Estat, que protegeixi els drets dels consumidors i vetlli per la imatge de les destinacions.

Els consellers de Turisme dels dos arxipèlags, María Teresa Lorenzo i Biel Barceló, han aprofitat la seva presència en la Fira Internacional de Madrid ( Fitur) per analitzar interessos comuns i discutir àrees de col·laboració.

En un comunicat, el govern canari recorda que els dos arxipèlags compten amb les seves pròpies normes sobre lloguer vacacional, però també destaca que "a penes existeixen pautes coincidents" entre les seves respectives legislacions.

Lorenzo opina que aquesta nova modalitat d'allotjament "requereix d'una posició conjunta que propiciï el seu control tant en el context estatal i europeu, així com que s'aposti per solucions adaptades a les necessitats del sector turístic, econòmic i social". "L'objectiu tant de Canàries com de Balears és enfortir el bé comú en el desenvolupament d'aquest nou model de negoci d'allotjament sobre el qual existeixen nombroses incerteses legals, tant des del costat de l'oferta com de la demanda, i la regulació de la qual entenem que excedeix l'àmbit autonòmic", afegeix la consellera canària.

La nova secretària d'Estat de Turisme, Matilde Asián, ja va anunciar fa un mes a Las Palmas, en una de les seves primeres intervencions públiques després del seu nomenament, que el govern espanyol està disposat a discutir amb les autonomies una normativa que harmonitzi la regulació del lloguer turístic a tot l'Estat sobre tres bases: "equitat, fiscalitat i seguretat".

Durant la seva presència a Fitur, els consellers de Canàries i Balears també han reclamat a l'Estat que "reconegui la important contribució econòmica" que els dos arxipèlags realitzen al PIB turístic d'Espanya, que representen el 22% del total. "Aquest fet requereix d'una posició comuna per fer valer la nostra significativa aportació i la necessitat que es tradueixi per part de l'Estat en una dotació econòmica adequada que incideixi directament en la competitivitat d'aquestes dues fonamentals destinacions turístiques", apunta la consellera canària.

Els dos arxipèlags demanen que aquest reconeixement es tradueixi en l'execució de dos plans: un de permanent de renovació de les infraestructures i espais públic de les àrees turístiques, i un altre d'innovació tecnològica específica per a les destinacions insulars, que permeti no només millorar l'experiència dels seus visitants, sinó també realitzar una gestió més eficient dels recursos a través de les noves tecnologies.

Durant aquesta trobada a Fitur, els responsables de les dues comunitats autònomes han acordat celebrar pròximament una cimera Canàries-Balears centrada només amb el turisme.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF