Balears 09/06/2016

Augmenten un 14% els usuaris de Projecte Home des del 2011

Tomeu Català, president de l'entitat, alerta que la drogodependència és encara un problema greu, tot i que "la societat l'ha arraconat"

J. Salmeron
2 min
La sala d'actes del Parlament ha acollit la presentació de la memòria anual del 2015. Ha estat presidida pel vicepresident primer del Parlament, Vicenç Thomàs, acompanyat del president i director de Projecte Home, Tomeu Català i Jesús Mullor.

PalmaDes del 2011 ha augmentat un 14% el nombre de persones que han acudit al Projecte Home Balears. Una xifra que no ha aturat de créixer des d'aleshores i que l'any passat va arribar als 1.378 usuaris, 904 dels quals van ser de nou ingrés. Són les dades que es desprenen de la memòria anual del 2015 presentada aquest dijous al Parlament en un acte al qual acudiren familiars, terapeutes del centre i els mateixos usuaris, que han explicat les seves experiències al Projecte per lluitar contra la drogoaddicció.

L'informe també reflecteix que dos de cada tres usuaris, el 64,2%, varen arribar al centre el 2015 per problemes d'addicció a l'alcohol i la cocaïna. Així ho ha destacat el director general del Projecte Home, Jesús Mullor, qui també ha explicat que la mitjana d'edat el 2015 era de 36 anys, 5 anys més des del 2011. En la gràfica següent s'observa el nombre d'usuaris per grups d'edat dels darrers cinc anys:

Aquest increment progressiu ve determinat en gran mesura per l'augment d'usuaris majors de 40 anys, els quals demanen tractament perquè tenen addicció a l'alcohol. En aquest sentit, l'extensió i acceptació social del consum d'alcohol fa que els problemes que es puguin generar per abusar-ne tardin més a aflorar.

Per altra banda, el jovent que va estar al Projecte el 2015 era per consum de cànnabis (79% respecte de la resta de drogues), tres de cada cinc dels quals eren menors de 18 anys.

Un problema que continua més vigent que mai

La presentació ha estat presidida pel vicepresident primer del Parlament, Vicenç Thomàs, acompanyat del president de Projecte Home, Tomeu Català, i el director, Jesús Mullor. També hi assistí un públic especial: familiars d'usuaris i els usuaris mateixos que estan en el Projecte, a més d'aquells que hi van estar i van poder sortir de la drogodependència.

Català alerta que actualment "hi ha moltes més persones que demanen ajuda" que fa gairebé 30 anys, quan es va iniciar Projecte Home, però "la societat ho arracona". A finals dels anys 80, la principal preocupació de la gent era la drogoadicció, "era un problema de primer o segon grau", afirma Català, i "ara es troba en el 15 o 20". Pel president de Projecte, la drogodependència s'ha convertit en un "problema normalitzat" i el sofriment dels qui el pateixen "ha quedat en l'àmbit privat". A més a més, és un problema que afecta totes les classes socials.

Finalment, Català ha volgut destacar una dada significativa, la dels 31.880 familiars dels usuaris que han passat pel centre aquests darrers anys. Aquests familiars també han hagut de passar per teràpia a l'hora d'afrontar el tractament i la superació dels seus propparents.

stats