Publicitat
Publicitat

COMPTES PÚBLICS

Armengol diu que Madrid “arriba tard”

La presidenta del Govern Francina Armengol va respondre ahir a Eivissa l’anunci realitzat el divendres pel president del govern central, Mariano Rajoy, de canviar durant la propera legislatura el sistema de finançament autonòmic, a partir del 2016, i va sentenciar que “arriba tard per a Balears”.

Des d’Eivissa, on va assistir a les festes de la Terra, Armengol va assegurar que “fer una proposta d’aquest estil, en ple mes d’agost, a punt d’unes eleccions generals, és poc creïble pels ciutadans”. Encara així, va afirmar que el Govern lluitarà “governi qui governi per aconseguir les millores de finançament necessàries per a aquesta comunitat autònoma”.

Armengol també es va pronunciar sobre la reforma de la Constitució espanyola que proposa Mariano Rajoy per portar aquesta millora del finançament a les comunitats autònomes. Sobre aquest tema, Armengol s’hi mostrà “partidària”, però va qualificar la proposta d’“electoralista”. “Som plenament partidària d’una reforma de la Constitució espanyola, perquè és del 78 i ha quedat una mica arcaica per representar els ciutadans a hores d’ara. Però sembla una promesa més de caràcter electoralista”.

Armengol era a Eivissa amb motiu de les festes de la Terra, una celebració que el president del Consell, Vicent Torres no va voler desaprofitar a l’hora de llançar una reclamació sobre, precisament, el mal finançament. Torres va afirmar ahir que és necessari que Eivissa tengui “més autogovern i capacitat de gestió” per poder augmentar “el control” sobre l’illa en tot el que es refereix a les seves activitats econòmiques, recursos naturals i serveis a la ciutadania. En el seu discurs institucional, Torres digué que aquest augment del control s’ha de dur a terme abans que els eivissencs es vegin “desbordats i superats” per les “noves amenaces” que posen en perill Eivissa. “No hi ha dubte que les més importants són les lligades a la pressió individual i col·lectiva sobre una illa on semblen abundar les riqueses econòmiques”.

“No ens podem deixar enganyar”, va proclamar Torres, perquè l’abundància “ni és infinita ni arriba a tots de la mateixa manera”, afegí.