Armengol demana "seny" a ambdues parts, però afirma que l'Estat ha "travessat una línia vermella"

PP i Ciutadans queden sols defensant l'actuació del govern Rajoy a Catalunya

La presidenta, Francina Armengol, ha demanat "seny i responsabilitat" als governs espanyol i català per evitar "una major ruptura social" i ha assegurat que " la detenció de servidors públics" en l'operació policial contra el referèndum d'autodeterminació "travessa una línia vermella" que "avança d'una manera molt difícil cap a una major ruptura social a Catalunya".

"Davant d'aquest conflicte, que és polític, no hi val només una solució judicial ni policial; la sortida és política", ha subratllat.

Unes paraules que han trobat resposta en el president del PP, Biel Company, el qual ha assegurat que "parlant de creuar línies vermelles" Francina Armengol  "ha fixat la seva posició al costat de qui pot vulnerar la Constitució".

Company ha acusat a Armengol de "posar-se de perfil" respecte al problema a Catalunya "mentre permet que els seus socis es cremin al bonze" i ha lamentat la seva "equidistància en dir que s'han creuat línies vermelles" en relació amb les actuacions dutes a terme aquest dilluns per efectius de la Guàrdia Civil.

La resta de formacions polítiques presents al Parlament també n'han manifestat la seva opinió a la sortida de la Junta de Portaveus. El portaveu parlamentari d' El Pi, Jaume Font, s'ha expressat en termes similars a Armengol: "Les qüestions polítiques es resolen de manera política", ha dit, i ha afegit que "forçar les situacions no és solució a un problema polític", en al·lusió als dos governs en disputa.

La coportaveu parlamentària de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, ha fet una crida a participar en les concentracions que s'estan convocant en protesta pel que ha qualificat de "persecució en tota regla de drets i llibertats" per part de l'estat espanyol.

Més contundent s'ha mostrat la diputada de MÉS per Menorca Patrícia Font, qui ha condemnat el que ha qualificat de "cop d'estat" i ha fet una "crida a la calma i al civisme que ha caracteritzat aquest procés". El seu company de partit, Pep Castells, també s'ha mostrat molt contundent a les xarxes.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha condemnat la "presa per assalt" de les institucions catalanes "sense ni tan sols haver convocat l'article 155" i ha acusat el PP, per part seva, de "botar-se els drets fonamentals". "La Constitució no val res per al PP, és paper banyat", ha conclòs.

Ciutadans i PP, en canvi, han donat suport a les actuacions policials d'aquest dematí a Barcelona. El portaveu parlamentari de la formació taronja, Xavier Pericay, ha assenyalat com a únic responsable de "la pitjor crisi de la democràcia des del 23-F" la Generalitat i el Parlament de Catalunya. "Demanam al Govern de la Generalitat que deposi la seva actitud", ha assenyalat.

Finalment, la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha fet una "crida a la calma i la tranquil·litat". "No són de rebut les declaracions de Puigdemont fent una crida a prendre el carrer, és moment de rectificar i de fer un pensament. L'estat de dret és una garantia que tots els espanyols som iguals davant la llei i, quan algú està fora de la llei, els que actuen són els tribunals", ha afegit.

La formació ha criticat, posteriorment, a les xarxes socials que el Govern "estigui utilitzant els diferents perfils institucionals per qüestionar l'actuació de l'Estat a Catalunya".

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF