ECONOMIA

Antoni Fontanet, elegit empresari de l'any per la CAEB

La patronal reconeix una trajectòria de 80 anys que ha construït un imperi vinculat al camp en un acte en presència del president de la patronal CEOE Joan Rosell

Antoni Fontanet (Felanitx 1919), propietari del grup d'empreses més important vinculat al camp, el Grup Fontanet, ha estat elegit aquest dijous empresari de l'any per la confederació d'empreses CAEB, en un acte que ha tengut lloc a l'Escola d'Hoteleria de Balears, i en el qual la patronal ha volgut reconèixer aquest emprenedor de 97 anys d'edat que encara va a l'oficina cada dia.

Fontanet ha recollit emocionat el premi i ha assegurat que “sense el meu equip no som res, i mai hauria arribat fins aquí”. Va muntar la seva primera empresa als 18 anys a Felanitx, i avui és el distribuïdor i comercialitzador de referència de farines, pinsos, cafès i carns a les Illes, amb producció pròpia, granges i tallers mecànics.

La fàbrica de farina de Felanitx, Productos Fontanet, Harinas de Mallorca, Piensos Piema, Auxam, Comercial Isleña, Graninvest, Café Rico o Matisa són els noms més coneguts del seu imperi, creat a basa de “visió de futur, paciència, esforç i capacitat de gestionar i treballar en equip”, en paraules seves.

Fontanet s'ha imposat als altres finalistes, el propietari de la discoteca Space, José Rosselló, les responsables de la jugueteria La Industrial, Neus i Concepció Aguiló, i l'empresari Miquel Florit, de Transunión.

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha mostrat la seva satisfacció pel guardó de CAEB, que aspira a “ reconèixer l'esforç dels que ajuden a millorar el benestar i el creixement de la nostra societat”, ha assegurat en el seu discurs. Barceló ha dit davant un auditori ple que “tenim el vent de cua” gràcies a la millora dels indicadors econòmics, però ha recordat el mal finançament que pateix Balears com a llast, i ha fet una crida a la col·laboració entre l'administració i el sector privat “ho hem de fer junts”.

Aquest guardó, creat enguany per la patronal, vol “que es reconegui l'aportació de l'empresari a la societat, ja que avui el que ven precisament és menysprear-lo”, ha dit la presidenta de l'entitat Carmen Planas.

Planas ha aprofitat la gala per reivindicar la importància de les empreses, “sense les quals no podem assolir el creixement necessari”, i ha dit que els “joves han d'entendre que emprendre és necessari”, sense oblidar les administracions, a qui ha reclamant “suport, i un entorn de seguretat jurídica”. Igualment, ha destacat la millora dels indicadors, després de 6 trimestres consecutius, i ha dit, en al·lusió a la creixent sensació dels ciutadans de la saturació turística, que aquest sector “no és el problema, sinó la solució”, si bé ha admès que “els darrers 15 anys hem perdut qualitat de vida”, i per això ha convidat el sector públic a donar-se la mà amb els empresaris “per anar a cercar millores i inversions”.

També ha intervingut a l'acte el president de la patronal empresarial estatal CEOE, Joan Rossell, que ha demanat la formació d'un govern al més aviat possible. Rossell ha assegurat que no hi ha dubte i que Espanya surt a poc a poc de la crisi, que s'ha cobrat “350.000 empreses a tot l'Estat”.
Per al president dels empresaris espanyols, la formació és un eix imprescindible “ja que els que no en tenen difícilment trobaran feina”, i ha assegurat que els nivells formatius a Espanya encara no són els mateixos de la mitjana europea.

Rosell ha posat en valor les reformes estructurals fetes pel Govern de Rajoy, però ha dit que Europa encara n'ha de fer més, tenint en compte que “pateix un excés de despesa pública per al funcionament de la maquinària administrativa”.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF