ATENCIÓ SANITÀRIA
Balears 28/10/2016

Angélica Miguélez: "El sistema està saturat, però potser perquè feim moltes coses ineficients"

Subdirectora de cronicitat de la Conselleria de Salut

Montse Terrasa
5 min
Angélica Miguélez: “El sistema està saturat, però potser perquè feim moltes coses ineficients”

PalmaAngèlica Miguélez és l’autora del pla de cronicitat de la Conselleria de Salut, que ha estat presentat com el nou model d’atenció sanitària, tenint en compte l’envelliment de la població. Miguélez parla d’una nova manera d’organitzar-se, de ser més eficients, però no vol avançar quin cost econòmic s’ha calculat per aquest projecte de legislatura.

Cronicitat, la paraula de moda...

La cronicitat és la paraula de moda perquè s’ha convertit en la norma i no en l’excepció. El nou model d’atenció a la cronicitat està orientat a un tipus de població que té més de dues malalties cròniques, o una malaltia única que cursa amb discapacitat i dependència, com pot ser l’alzheimer. És igual que siguin nens, adults o ancians, persones que tenen una o diverses malalties cròniques que generen incapacitat i dependència.

En què consisteix el pla?

Consisteix a ordenar. A aquests pacients ja els estem atenent però d’una manera episòdica i fragmentada. Van al neuròleg, van a al cardiòleg... El que buscam és que hi hagi uns perfils de professionals més preparats per abordar la complexitat i la multimorbilitat, i han de ser els referents: el metge de família i la infermera d’atenció primària. I a l’hospital, un metge referent d’aquests pacients, de manera que coordinem l’atenció en tot el laberint que és el sistema.

Si els professionals ja es queixen de que estan saturats de feina... Com ho faran?

Actualment, cada pacient, d’aquest 4-5% de la població, que usa molt més els recursos sanitaris, l’estan atenent entre 7 i 14 professionals alhora. Si ho ordenam, els atendrà un professional que coordinarà les accions de la resta de professionals. Així, disminuirem visites que no donen cap fruit.

Hi haurà un augment de plantilles?

Hi ha prevista una incorporació de recursos humans en funció dels projectes. Hi haurà una infermera gestora de casos a cada hospital de mitjana estada, una o diverses a cada hospital d’aguts, i una infermera gestora de casos d’Atenció Primària als centres de salut. No hi haurà una infermera per a cada centre, sinó que en alguns casos hi haurà una infermera per a dos centres de salut. I aquesta gestora de casos, juntament amb els professionals de referència, que són mèdics de família, infermera de família, mèdic internista o geriatre als centres de mitjana estada, coordinaran l’atenció de manera que el pacient no se’ns perdi, que és el que està passant ara. Si en els llocs on han organitzat una mica l’atenció, ja noten en dos anys una disminució del 50% dels ingressos, clarament el sistema està saturat però potser perquè estem fent moltes coses ineficients, per la falta d’organització del sistema de salut.

Es necessita un altre tipus de professional?

Es necessita menys tecnologia, més atenció comunitària, més control al domicili des d’Atenció Primària, però també es necessiten llits per derivar a aquests pacients quan es descompensen. Està planificat, perquè a més, les persones no només volen estar al seu domicili, sinó que volen que l’atenció es doni prop del seu domicili. Sí que hem planificat una unitat de 30-40 llits a la comarca d’Inca i una altra a la comarca Manacor.

Quin nombre de llits es necessitarà en total?

Els llits es necessiten més o menys en funció dels recursos que hi ha a la comarca, per això treballem d’una manera molt coordinada tant amb els serveis socials del Govern, que són claus, i amb el servei del IMAS. En el cas d’Inca, on anem a pilotar el projecte, estem en contacte amb el Consell de Mallorca perquè quan un pacient sigui ‘altable’, veure què podem fer perquè segueixi tractament en una residència. Es calcula que per cada 80.000 habitants, uns 30-40 llits de mitjana estada.

Quan estarà plenament implantat el pla de cronicitat?

És un projecte de legislatura. Hem començat aquest any, hi ha sis centres formats i la previsió és que en un any tinguem més de la meitat, però és difícil de preveure. Però tot això depèn de si som capaços d’il·lusionar als professionals.

Per això li insistia en si hi haurà augment de plantilles...

En Primària sí que hi ha previst un augment de recursos humans, perquè és allà on és més important fer l’atenció. Estam pendents dels pressupostos, però sí que hi ha una previsió d’augment, la previsió és que en Atenció Primària hi hagi entre 22 i 25 infermeres gestores de casos a Mallorca, a Menorca hauria d’haver-hi dos en hospital i tres en Primària i a Eivissa, una o dues en hospital i tres en Primària. Pel que fa als hospitals d’aguts, cal pensar que anem a llevar pressió i pacients molt complexos. Cal ser eficients, on es necessiten recursos, cal posar-los, cal posar llits, els llits les porten professionals, cal posar professionals... però fixa’t quant estalviem si aconseguim reduir els ingressos en un 50%

Aquest macroplan, quin pressupost té?

Té una memòria econòmica i un pressupost, però no puc donar la xifra perquè dependrà del que conveniem, dels llits... Estam negociant el tema dels llits de mitjana estada, hi ha un full de ruta, a mesura que anam avançant, anam posant els recursos que es necessiten. Però no puc donar una xifra, perquè pot canviar. Tenim previst posar recursos? Sí. Els que necessitem a mesura que anem avançant? Sí. Però a mesura que avançam, és necessària una reorganització i una gestió diferent dels recursos que tenim. Han d’anar en paral·lel, perquè si no, no val de res posar recursos per seguir fent el mateix.

L’hospital de dia del General, quan entrarà en funcionament?

Gairebé que ja. El problema és que som molt poques persones en el grup coordinador de cronicitat del servei. Esperem que abans del primer trimestre estigui funcionant l’hospital de dia, que m’agradaria canviar-li el nom pel d’unitat de recuperació funcional, perquè cada vegada hi ha més pacients menors de 65 anys que necessitarien un servei com aquest. Perquè és domiciliari, et venen a buscar a casa si no et pot portar algú de la família, i et retornen. És des les nou a les cinc de l’horabaixa, i vas a treballar el teu potencial a desenvolupar, els braços, una espatlla, si és un problema de maluc, una neurorehabilitació si has tingut un ictus... Cada persona tindrà un pla personalitzat. I això evita ingressos. En principi tendrà 25 places.

És curiós que l’Hospital General sigui el model a seguir quan va estar a punt de ser tancat...

Ho és perquè els professionals que estan treballant en el General, quan es va obrir Son Llàtzer, ja van fer aquest canvi de model que la resta no hem fet. Són professionals que treballen amb un model multidisciplinari. Les decisions es prenen en equip, que no és el mateix que treballar en grup. Totes les opinions de tots els professionals són importants en l’equip, treballen d’una manera molt coordinada. No és l’Hospital General, són els professionals que treballen allí els que donen valor al projecte. Ens porten una miqueta d’avantatge.

stats