SOLIDARITAT

Amnistia Internacional demana a les institucions de les Balears més habitatges per a refugiats

L'entitat ha presentat el seu informe mundial, en què constata un retrocés dels drets humans

Amnistia Internacional Balears reclama més implicació de les institucions públiques per poder acollir més refugiats i disposar de més habitatges per a ells. L'ONG, que forma part de la plataforma Jo acull, es reuneix aquest dimecres amb el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, després d'haver-ho fet amb els altres consells i alguns ajuntaments.

La intenció de la plataforma és despertar la consciència de les institucions, d'acord amb la manifestació ciutadana de dissabte passat, segons ha declarat Carlos Martín, coordinador de la campanya Jo acull.

Martín també ha criticat que l'estat espanyol només hagi acollit unes mil persones, fins ara, tot i que les previsions eren d'unes 17.000.

A Balears, prop d'un centenar de refugiats han arribat al centre que gestiona Creu Roja. En aquest punt, Tant Martín com Francisco Palacios, coordinador d'Amnistia Internacional Balears, demanen que hi hagi més presència de les institucions de les Balears en la resposta als conflictes.

Ara per ara, el govern espanyol és el que envia les persones refugiades a cada comunitat autònoma, tractant directament amb Creu Roja. Per això, la plataforma Jo acull vol que des de les Balears hi hagi un paper més actiu en l'acolliment.

Augment de la xenofòbia

La petició d'aquesta organització es realitza el mateix dia en què s'ha presentat un informe mundial sobre la situació dels drets humans. Observadors a 159 països han constatat un retrocés a causa, entre altres factors, del discurs xenòfob i misogin de l'actual president dels Estats Units, Donald Trump. "Enverina l'enteniment dels conciutadans dels EUA i de tot el món", afirma Palacios.

Amnistia també demana al govern espanyol que no vengui armament a l'Aràbia Saudita i que ofereixi més recursos i dotació econòmica per tal de poder acollir més persones.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF