Alberto Manguel guanya el Premi Formentor de les Lletres 2017

L'escriptor ha donat sempre "una atenció especial" a la importància de la lectura per a les joves generacions

L'escriptor argentí-canadenc Alberto Manguel ha estat guardonat amb el Premi Formentor de les Lletres 2017 en reconeixement al conjunt de la seva obra, "una de les més lúcides indagacions en la història orgànica de la biblioteca universal", segons la decisió, per unanimitat, del jurat.

"La minuciosa recreació de l'art de llegir, la perícia amb la qual els lectors aprenen a comprendre la immensitat del món pertanyen a l'enciclopèdic saber amb què Alberto Manguel ha retratat la vida dels llibres", assenyala el jurat, format per Inger Enkvist, Lila Azam Zanganeh, Daniel Fernández, Francisco Jarauta i Basilio Baltasar.

Manguel (Buenos Aires, 1948), diuen, ha donat sempre "una atenció especial" a la importància de la lectura per a les joves generacions, un fet destacable "en un moment com l'actual", en el qual la indústria de l'entreteniment i les noves tecnologies "dissipen l'atenció dels lectors i absorbeixen el temps lliure que es dedicava a l'educació sentimental i estètica".

Segons la seva opinió, gràcies a la seva obra es recuperarà " el respecte que el llibre mereix com a artefacte intel·ligent: el seu ús quotidià perfecciona les habilitats cognitives i contribueix a la plenitud d'una societat conreada".

Per al jurat del Premi Formentor de les Lletres, que es lliurarà al setembre en les Converses Literàries de Formentor, reconèixer la importància del corpus literari de Manguel "permet confirmar la ineludible obligació d'emparar els homes de lletres que sostenen la gran biblioteca universal".

El guardonat, que ha publicat tant en espanyol com en anglès, és escriptor, traductor i editor, nascut a Buenos Aires i resident durant molts anys als Estats Units. Dirigeix la Biblioteca Nacional Mariano Moreno de Buenos Aires.

En la seva biografia destaca l'especial relació personal i intel·lectual amb Jorge Luis Borges, del qual, després de conèixer-lo durant un treball d'estiu a la llibreria Pigmalion de Buenos Aires, va ser lector a la seva casa diverses vegades per setmana entre 1964 i 1968.

La seva primera novel·la, 'News from a Foreign Country Came', va guanyar el 1992 el Premi McKitterick, que des de 1990 atorga anualment la Societat d'Autors del Regne Unit.


EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF