ARCA considera insuficient la proposta de catalogar 208 edificis de Palma

Es queixa de la poca consideració que ha tingut l'Ajuntament amb la llista que va presentar-li l'entitat

L' Associació per la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha felicitat el Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma per la seva iniciativa de proposar la catalogació de 208 edificis de la ciutat per a la seva protecció, però l'ha qualificada en un comunicat " d'insuficient".

En el llistat aprovat s'han inclòs "possessions" i edificis singulars que figuraven en un llistat que va proposar ARCA a l'Ajuntament per a la seva protecció el  2011, entre els quals hi figuren les Cent Cases, l'Hostal Baleares i Can Roca Suau (Asai), però n'han quedat fora molts altres.

L'entitat ha assenyalat que d'un altre llistat presentat recentment, amb 128 elements a catalogar, Cort únicament n'ha recollit 7.

ARCA ha lamentat que la proposta no s'hagi tingut en compte i que n'hagin quedat fora molts edificis i béns culturals com els conjunts de les places Garcia i Orell i del cardenal Reig, obres dels arquitectes Josep Ferragut, Enric Juncosa i Gaspar Bennazar, i llocs com les cases del Carnatge i Son Vent (on van viure Chopin i George Sand a Establiments).

També han quedat fora del llistat que proposa el Consistori els edificis públics del moll Vell, elements etnològics, el monument dedicat a Salvador Hedilla i altres vint "possessions" als voltants de Palma.

ARCA troba a faltar que s'hi incloguin altres elements com els rellotges de sol, camins i escuts, que no apareixen en l'estudi plantejat per Cort, per la qual cosa ha demanat a l'Ajuntament que la decisió de dimarts sigui només una passa endavant i que se li doni continuïtat amb la realització dels estudis pertinents per aprovar noves catalogacions.

Segons ARCA, el catàleg d'una ciutat com Palma "mereix una revisió a fons i exhaustiva", per la qual cosa la passa de dimarts "és important, però ha d'anar seguida d'unes altres".

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF