Avui coneixem...

Roger Fernández: "La societat té molt més normalitzat el cànnabis del que ens pensem"

Impulsor de Canem

4 min
Roger Fernández.

PalmaCanem és una marca 'made in' Mallorca de producció d'olis, cosmètica i flors provinents de la planta del cànnabis. Es defineixen com a veganes, feministes i ètiques. I volen ser un referent amb les bones pràctiques en el món del cànem. Parlam amb Roger Fernández, un dels impulsors de l'empresa.

Què és Canem?

— És una marca de Mallorca que treballa amb productes de cànem, provinents de la planta de cànnabis. La més coneguda popularment és la que té un alt contingut de THC, el cannabinoide (principi actiu) que provoca l'efecte psicoactiu, però el cànem que utilitzam nosaltres té nivells de THC molt baixos. De fet, la planta té més de 140 cannabinoides, com el CBD, que ara està de moda, ha arribat de manera massiva.

Llavors, quan parlam de cànem parlam de marihuana?

— És el mateix, són denominacions que posam els humans a la mateixa planta. El que passa és que se'n cultiven les varietats que estan permeses a la Unió Europea, que són les que tenen un baix contingut de THC. Ara com ara n'hi ha una seixantena de legalitzades.

Quins efectes tenen aquests cannabinoides?

— Depèn del principi actiu que usis té diferents beneficis. En els estudis que es fan s'està veient que el cànem, entre altres coses, és antiinflamatori, hidratant, antiestressant... I encara s'està investigant. Ara ens hem centrat molt en la part de l'oli, un producte que funciona molt bé com a relaxant. Ens hem sorprès de la quantitat de gent que pren ansiolítics per dormir. El cànem és una alternativa.

La planta de Cànnabis, plantada a Mallorca.

Els ansiolítics tenen els seus efectes secundaris. Què passa amb el cànem?

— És totalment natural i no tó incompatibilitats amb gairebé cap medicament. Igualment, sempre s'ha de consultar al metge abans de prendre'n. No cura res, però mitiga moltes molèsties i malalties. Tampoc crea addició i mai hi ha sobredosi, si et passes el teu cos no ho absorbeix I l'únic que fas és malgastar el producte.

Com es calcula la dosi?

— Es va provant fins que arribes a la dosi que millor s'adapta a la persona. Ara, nosaltres hem desenvolupat amb un informàtic una calculadora de dosis de CBD.

Com elaborau l'oli?

— Ho feim amb oli d'oliva verge extra ecològic i Denominació d'Origen de Mallorca i cànem també cultivat a l'illa. Som mallorquins, I ens agradaria que tot vingués d'aquí i el procés quedàs aquí.

A banda d'olis, de quina manera més es pot aplicar?

— En crema, barra labial, desodorant... més en la línia cosmètica, que traurem aviat. El cànem en si és molt hidratant i antioxidant i s'ha vist que també és molt efectiu per a la gent que té problemes de pell, com la psoriasi. Els processos de la cosmètica duen molt de temps perquè han d'anar al laboratori i hi ha una sèrie de llicències que s'han de passar. Està molt ben controlat, la traçabilitat és molt clara perquè sigui lícit i legal.

En quin punt està Espanya en la indústria del cànem?

— Amb cert endarreriment en comparació amb altres països europeus com alemanya, el Regne Unit, Itàlia, la República Txeca... Són països que tenen una regulació molt clara. Aquest és un dels mals que tenim a Espanya, que no hi ha una regulació clara i això genera inseguretat al consumidor. Però la regulació del cànnabis medicinal sortirà, si no aquesta legislatura, la següent.

Un lot de cosmètica de Canem.

L'estigma de la planta del cànnabis només lligada a la part psicotròpica afecta la comercialització del cànem?

— Nosaltres pensàvem que seria molt major, això no obstant la societat té normalitzat el cànnabis molt més del que ens pensam. Hem de pensar que la planta antigament estava normalitzada. A Mallorca, al segle XIX, al Pla hi havia cànem, perquè es destinava a l'àmbit tèxtil. Seria reintroduir el cultiu que ja existia.

La regulació ajudaria a distingir els bons productes?

— Per descomptat. Nosaltres apostam per un camí que no és el més fàcil, però és totalment traçable, ecològic, quilòmetre zero. Volem fer-ho de la manera més neta possible. Una mostra són les flors que comercialitzam com a Cànem: l'emvàs ve amb un codi QR on posa tots les anàlisis per les quals ha passat en laboratoris espanyols i les propietats que té. És molt important perquè els clients sàpiguen els percentatges de cannabinoides i les propietats.

Podem trobar productes que es venguin com a CBD, però no en tinguin la qualitat que seria precisa?

— Clar, un dels problemes que hi ha són els tercers afegits. Moltes marques compren tercers sintètics per afegir olor. A Amazon està pleníssim de producte de cànem. N'hi ha de molt bona qualitat, però d'altres on posa CBD a pur efecte propagandístic perquè mires la llista d'ingredients i la concentració és mínima o de mala qualitat. Per això la regulació és tan important, tots hi sortim guanyant.

On es poden trobar els vostres productes actualment?

— En una setantena de comerços de l'illa, ens hem centrat per ara en comerços de temporada, a la part de la costa.

stats