Mikel Domenech: "L'esport em va ajudar a contrarestar els efectes de la quimioteràpia"

Aquest corredor vol fer un repte solidari per aconseguir doblers perquè els pacients oncològics puguin fer esport durant el procés de recuperació

Kike Oñate
3 min
Mikel Domenech en una cursa de muntanya.

PalmaQuan Mikel Domenech s'estava preparant per córrer la Mallorca 5.000 Skyrunning, els metges li van diagnosticar càncer d'estómac. Assegura que l'esport el va ajudar molt a l'hora de superar els efectes de la quimioteràpia i per això s'ha proposat un repte: fer les cinc curses de llarga distància de les Balears al llarg d'un any. La intenció és aconseguir doblers perquè els pacients oncològics puguin fer esport durant el procés de recuperació.

Ser esportista us va ajudar a fer front al càncer?

Vaig perdre quasi 15 quilos i em van extirpar l'estómac i la melsa. La quimioteràpia va ser molt agressiva i em va deixar fet pols. Però sabia com entrenar per recuperar pes i massa muscular. I al cap de tres mesos d'acabar la químio, vaig córrer la primera cursa: la crono del barranc de Biniaraix de Sóller.

Com pot ajudar l’activitat física en la recuperació dels pacients?

L'esport em va ajudar a contrarestar el deteriorament que et causa la quimioteràpia. Tant si estàs en tractament com si ja l'has acabat, pots entrenar perquè el procés de recuperació sigui més ràpid. També t'ajuda físicament i emocionalment. Si no has passat un càncer, és difícil d'entendre, però et sents molt sol. Som conscient que si una persona no ha trepitjat mai un gimnàs, no ho vegi tan clar, i per això s'ha de canviar la percepció que tenim sobre aquests espais, perquè molts també ofereixen mesures per millorar la salut.

La malaltia us va fer canviar?

Absolutament, en tots els sentits. Ara no perd el temps en segons quines coses. Per exemple, m'alluny de les persones que em poden transmetre toxicitat. En la vida diària també m'ha canviat en positiu: no bec gens d'alcohol, malgrat que no m'ho hagin prohibit. Menj més a poc a poc i productes més naturals.

En què consisteix el repte UTIB

És un repte solidari que consistirà a fer en un any les cinc grans curses de muntanya d’ultradistància de les Balears: Eivissa ultra trail, Formentera all around trail, Menorca Camí de Cavall, Mallorca 5.000 Skyrunning i Tramuntana travessa. L’objectiu principal és aconseguir doblers perquè l’associació Yes with cancer pugui crear noves unitats dins dels hospitals d’activitat física i esportiva per als pacients oncològics. Gràcies a la feina de Yes with cancer, a Son Llàtzer ja n’hi ha una.

Però us heu marcat un altre objectiu més ambiciós.

Hem vist que la iniciativa funciona i per això també ens agradaria crear una unitat que estigui fora de l'hospital i que s'ubiqui prop de Palma. Això és més car, perquè s'ha de pagar un local i tot el material, però és molt necessari. Fins ara hem aconseguit uns 8.000 euros i caldria doblar el pressupost si volem fer aquesta unitat.

Per què vau elegir Yes with cancer?

Volia col·laborar en la millora de la situació dels pacients, i per això vaig cercar una associació que fos esportiva, transparent i que els responsables no visquessin de l'entitat.

Què pot fer la gent per ajudar en la iniciativa?

L'opció més directa és entrant a la pàgina web migranodearena.org per fer una donació. Però també feim molts esdeveniments on venem camisetes i donam informació. Abans de patir la malaltia, ja havia participat en iniciatives per ajudar contra la lluita del càncer. Però és cert que si no ens toca a nosaltres directament, no orientes la teva vida cap a aquestes coses perquè no en som conscients. El càncer és molt comú i directament o indirectament el podem sofrir tots, i per això anim qualsevol persona que hi aporti el seu granet d'arena informant, ajudant o donant.

stats