Esperança Rosselló: "Hem de posar en marxa més mesures per potenciar els hàbits de lectura entre els més petits"

L'auxiliar de biblioteca de Son Sardina s'ha vist obligada a reinventar-se per continuar acostant la cultura als veïns del barri durant el confinament

J. Genovard
4 min
Les xarxes virtuals han estat l'eina de treball per excel·lència durant el confinament

PalmaLa crisi del coronavirus ens ha canviat, molt o poc, a tots. Ens hem vist obligats a alterar les rutines, el nostre estil de vida, el dia a dia, i en molts casos també la manera de treballar. Aquest és el cas d'Esperança Rosselló Hernández, auxiliar de biblioteca a la Biblioteca de Son Sardina. El confinament i la declaració de l'estat d'alarma obligaren l'Ajuntament de Palma a tancar la biblioteca i el casal de barri, però l'entrevistada afrontà aquesta situació com un nou repte per continuar acostant la cultura als veïns de Son Sardina. Xarxes socials, vídeos, concursos, iniciatives, projectes, tutorials... Esperança Rosselló Hernández lluità contra la seva vergonya per dur a terme activitats per a tots els públics i mantenir viva l'essència de la Biblioteca de Son Sardina tot i el tancament físic del local i el confinament. L'auxiliar de biblioteca reconeix que inicialment tenia certa por d'aquests nous formats, però la resposta dels veïns de Son Sardina l'ha animada a reinventar-se i oferir més activitats i nous productes a tots els usuaris.

Com heu viscut el confinament i l'estat d'alarma?

Com un repte. Personalment vaig viure l'inici de la crisi del coronavirus amb incertesa i improvisant el dia a dia, però teníem clar que, tot i tenir les biblioteques físicament tancades, volíem continuar oferint el servei en el marc de les possibilitats de les noves tecnologies. Vàrem mantenir el contacte amb els nostres usuaris, i també vàrem mantenir actiu el servei de préstecs en línia amb l'aplicació Ebiblio, i, estadísticament, des de l'inici del confinament hem viscut un gran increment d'usuaris i peticions. A més, també continuàrem duent a terme activitats de promoció a la lectura, contacontes, recomanacions literàries, comentaris de llibres dels clubs de lectura... Ens vàrem haver de reinventar, deixar la vergonya i la inexperiència a un costat i començàrem a fer vídeos, interactuar amb els nostres usuaris i aportar el nostre gra d'arena cultural a la crisi que vivíem.

Creis que aquesta situació és una oportunitat per apropar la cultura als més petits?

Sempre és una oportunitat, però els més petits ja són bons consumidors de cultura. Aquesta situació ens ha permès donar-nos a conèixer més enllà dels usuaris habituals i fer un poc més visible la nostra feina. Les xarxes socials ens han brindat l'oportunitat d'arribar a més gent i oferir un producte de qualitat tot i les circumstàncies.

Quines activitats heu organitzat durant l'estat d'alarma?

Hem intentat continuar amb les activitats habituals, sempre que les circumstàncies ho permetessin. Hem fet el Contacontes per als més menuts cada dijous, però en format vídeo i des de casa. També vàrem organitzar tutorials de tallers per celebrar Sant Jordi i recomanacions literàries i, a més, hem continuat organitzant activitats conjuntament amb el Casal de Barri, com un concurs de Bookface o un repte on animàrem els nostres usuaris a mostrar la seva biblioteca particular.

Com han valorat els veïns de la barriada les iniciatives de la biblioteca?

La meva percepció és que molt bé. Em va costar molt fer el primer vídeo del Contacontes, em moria de vergonya, però després, quan veus que a la gent li agrada, et recompensa. En general han tingut tot molt bona acceptació. Per exemple, el Concurs de Bookface va tenir molta participació.

Creis que els nins són conscients del que passa amb el coronavirus? Heu fet cap iniciativa per explicar d'una manera lúdica i bàsica els motius i les conseqüències de la pandèmia als més petits?

Des de la biblioteca no hem fet cap iniciativa respecte d'això, però pens que els infants estan prou conscienciats i que ho han fet molt bé.

Un cop recuperada, mínimament, la normalitat, ha augmentat o disminuït el consum de lectura a la Biblioteca de Son Sardina?

Els primers dies d'obertura vàrem tenir una gran afluència d'usuaris i em va sorprendre molt gratament, però passats aquests primers dies ha baixat considerablement i ve poca gent. Supòs que és per diversos motius: la gent està per altres coses, alguns tenen por d'agafar llibres... Vull aprofitar aquesta oportunitat per animar els usuaris a venir a la biblioteca i consumir cultura. Nosaltres complim estrictament totes les mesures sanitàries i de seguretat i vull remarcar que els serveis que ofereix la Biblioteca de Son Sardina són segurs i compleixen totes les pautes sanitàries marcades pel Govern i pels departaments de Salut.

Creis que cal posar en marxa mesures per potenciar l'hàbit de lectura entre els més petits?

Sempre calen mesures per potenciar els hàbits de lectura, entre els més petits sobretot, ja que si sembres en ells la llavor de la lectura tenen moltes possibilitats de convertir-se en bons lectors. Des de la biblioteca ho intentam. Per exemple, tenim un club de lectura infantil. Per altra banda, els infants, en moltes ocasions, aprenen per imitació i, per tant, animam els pares a predicar amb l'exemple i potenciar aquest hàbit de lectura.

Des del vostre punt de vista, quina és la situació actual de la literatura catalana?

Pens que es creen i es publiquen coses molt interessants i de bona qualitat, però des del punt de vista bibliotecari es continuen prestant més llibres en castellà, de novel·la hi ha més demanda en castellà, i és una realitat que intentam combatre. Amb els llibres infantils m'atreviria a assegurar que la xifra s'equilibra o que fins i tot es consumeix més literatura en català.

Què és el que més us agrada de la vostra feina? I el que menys?

El que més m'agrada de la meva feina és gestionar activitats d'animació de la lectura, perquè implica un contacte directe amb els usuaris, i tota la feina que et pot dur preparar alguna activitat compensa molt quan veus que els participants en gaudeixen. El que menys m'agrada, tal vegada, és dur al dia el fons bibliogràfic, actualitzar teixells, col·locar i expurgar. Són feines molt mecàniques i em motiven menys.

stats