Juan Gabriel Roig: "Ser actor és el meu somni i el gran objectiu, però faig d'administratiu per tenir el suport econòmic"

5 min
Juanga Roig.

PalmaJuan Gabriel Roig ha dedicat gran part de la seva vida a lluitar pel seu somni: ser actor. Graduat en Comunicació Audiovisual, diplomat en Interpretació de Cine i TV i estudiant un Màster en Locució i Doblatge compagina la seva passió per l'art i la cultura teatral i cinematogràfica amb una feina d'administratiu que ell mateix defineix com "el suport econòmic". Des de ben petit va tenir clar quin volia que fos el seu futur i tot i les dificultats mai ha deixat de treballar per aconseguir allò que realment l'apassiona.

Què és el que més us atreu del món de l'espectacle?

— La màgia que aporta, tant a mi mateix com a les altres persones. Pujar a un escenari o posar-me davant una càmera i deixar de ser jo per interpretar a un personatge és una sensació difícil de trobar a altres llocs. El fet que, després d'una funció o una escena, hi hagi gent que digui que no pareixia jo és una cosa que m'encanta. Realment és en aquests moments on tota la timidesa que pugui tenir a la vida quotidiana desapareix completament i em convertesc en una persona completament diferent, en el personatge que represent.

És fàcil ser actor i viure a Mallorca?

— No és fàcil a cap lloc, però és cert que, tal vegada, a Mallorca es complica un poquet més. Sempre s'ha dit que les oportunitats es troben a Madrid o a Barcelona, però així i tot per que fa al món de l'art i dels actors en concret és bastant complicat, sobretot a l'hora de començar. Per sort, darrerament, hi ha moltes produccions que cerquen rodar els seus productes a l'illa, especialment de Netflix, i això ens obre un nou horitzó als actors illencs i ens permet ficar el cap en un món relativament tancat.

Quin paper juga el fet de viure en una illa a l'hora de trobar feina?

— La veritat és que el fet de viure a l'Arxipèlag t'aïlla una mica de tot el que envolta aquest món. Tots els càstings solen ser a la Península. Per fer qualsevol prova estàs obligat a agafar avió o vaixell per poder-hi arribar o i en moltes ocasions ni t'hi presentes perquè el cost econòmic és massa elevat. Sempre hem tingut i tindrem els productes d'IB3, però hi ha massa actors a les Balears per tenir llocs per a tots en els productes audiovisuals que es fan.

Vàreu estudiar per ser actor i finalment us dedicau a una altra cosa. Com va ser aquest procés?

— Des de sempre m'he volgut dedicar al món de la interpretació. De fet, a 16 anys vaig començar a fer teatre al teatre Principal de Palma i, finalment, em vaig decidir per anar a Madrid a treure'm la carrera d'interpretació de Cine i TV. El problema és que aquest món és molt complicat i de somnis no es pot viure, encara que mai no s'ha de deixar de lluitar per ells. Així que vaig decidir tornar a Mallorca i cercar feina del que pogués ser mentre cercava càstings i continuava lluitant pel que realment volia. Ara, per sort, estic fent feina d'administratiu i puc compaginar les dues coses.

Podríem dir que ser actor és una vocació i la vostra feina actual és la vida real?

— No ho diria d'aquesta manera, ja que per a mi ser actor també és la vida real. La vida és plena de dificultats i això és el que ens fa sentir vius, lluitar pel que ens agrada. Diria que ser actor és per a mi una vocació, un somni i el gran objectiu, mentre que la feina actual és el suport econòmic per poder permetre'm continuar lluitant i tenir una xarxa.

Heu participat en diferents rodatges, curts... i ara heu fet de doble d'Adam Sandler. Com va sorgir aquesta oportunitat?

— Amb un poquet de sort, la veritat. Un dia em varen enviar un SMS des de Palma Pictures per a un rodatge de Netflix, al qual primer vaig dir que no perquè ja havia utilitzat totes les vacances anuals a la meva feina. Però la resposta humana de les meves companyes em va permetre gaudir d'aquesta oportunitat. Elles es varen coordinar per donar-me la possibilitat de participar en aquest rodatge. Inicialment pensava que era per fer de figurant, però la sorpresa va arribar dos dies després quan em varen telefonar per dir-me que seria el doble d'Adam Sandler.

Quina era la vostra feina en aquest rodatge?

— Jo era el doble de camp d'Adam Sandler. La meva tasca era fer el seu paper mentre ell era a vestuari i maquillatge i el director i tot l'equip assajava els moviments, la il·luminació... Quan Adam arribava i gravaven les seves escenes, jo havia d'estar darrere la càmera observant els seus moviments i gestos perquè després els havia de fer al més semblants possible perquè jo era qui l'interpretava a ell en els plànols d'esquena, de cames, braços, o de lluny.

Com és Adam Sandler a les distàncies curtes?

— És bastant animat i simpàtic, no arriba a la bogeria que mostra a les seves pel·lícules, però sí que té aquesta facilitat per a l'humor. Per exemple, cada vegada que havia d'anar al set, hi anava amb un altaveu a la mà amb música alta per animar la gent que ja estava cansada de tantes hores de rodatge nocturn. A més, sempre que ens creuàvem em feia comentaris sobre el meu acting, em donava les gràcies o l'enhorabona. Encara que he de reconèixer que era complicat aconseguir una foto amb ell, ja que tenia dues persones que l'anaven controlant, però sempre trobava un moment per anar a saludar les persones que estaven fora del set.

Juan Gabriel Roig i Adam Sandler durant el rodatge

Heu tingut la possibilitat de conèixer-lo?

— Tant com conèixer-lo no, vaig aconseguir parlar amb ell un parell de vegades i fer-m'hi una foto. La gran majoria del temps estava a l'envelat de producció bastant vigilat. Després de més de 40 anys de carrera amb gent demanant fotos i autògrafs és normal estar un poc fatigat. Pel fet de fer del seu doble vaig tenir més interacció amb ell i una relació una mica més propera. Cada pic que ens creuàvem intercanviàvem algunes frases o xocàvem els punys.

Quins són els vostres somnis a curt termini?

— Per ara, continuar trobant oportunitats com aquesta o tenir algun personatge en alguna sèrie o pel·lícula, fer obres de teatre per Espanya... Ara que pareix que Netflix està apostant per produccions aquí, a les Illes, m'encantaria participar en alguna i aconseguir entrar en el seu petit món. Posats a somiar, també m'encantaria rebre una telefonada de l'equip d'Adam Sandler, amb el qual encara tenc contacte, i em diguin que em volen de nou i que vagi a Philadelphia amb ells.

I a llarg termini?

— A llarg termini ja són més somnis grans. Quan m'imagín el meu futur ideal jo estic protagonitzant una pel·lícula o una sèrie. M'encantaria fer feina amb els actors i directors que més admir. Anar als EUA a fer la carrera d'actor seria el somni més gran que tenc i desig que es faci realitat, però sé que per a aquest s'ha de lluitar moltíssim. La veritat és que mai se sap. Jo continuaré lluitant i tal vegada estic en el lloc just en el moment més oportú i s'acaben fent realitat. Somii fer feina amb gent com Tim Burton, M. Night Shyamalan, Will Smith, Javier Gutiérrez, Úrsula Corberó o Adam Sandler, entre d'altres, en un futur.

stats