Maternitat
Agenda Criatures 24/12/2022

La incorporació de 'mamitis' al diccionari de la RAE aixeca polseguera

Col·lectius feministes critiquen que es defineixi com a negatiu un comportament normal dels nadons

ARA
2 min
Un nadó i la seva mare

BarcelonaAquesta setmana s'han anunciat les noves incorporacions al Diccionario de la lengua española (DLE), però cap paraula ha aixecat tanta polseguera com la incorporació de mamitis, definida com a aferrament excessiu a la mare. Són moltes les veus que han respost a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), sobretot a través de les xarxes. Col·lectius feministes, com Petra, han qüestionat que la RAE no s'hagi documentat abans. "Han donat per fet que té un significat patològic i no han destacat que es tracta d'un terme pejoratiu cap a les mares i la infantesa. Aquesta omissió (que s'usa com a terme pejoratiu) no és casual en un espai patriarcal com la RAE, que normalitza l'aferrament cap a la mare com una cosa perjudicial. (...) Mamitis és la relació normal de la infància amb la seva mare".

També han qüestionat que no s'hagi inclós papitis. El director de la RAE, Santiago Muñoz Machado, va assegurar dimarts, durant la presentació del nou diccionari actualitzat, que no s'hi ha inclòs papitis no perquè no existeixi, sinó perquè mamitis està documentada i papitis, no.

A les xarxes nombroses activistes han fet també sentir la seva veu. Laura Baena, creadora del Club de Malasmadres i autora del llibre Yo no renuncio, assegurava aquest divendres que la RAE "va per darrere de la societat, amb un pas lent i antiquat que espanta, mantenint les estructures d'un sistema que no escolta les mares ni té idea del que és l'aferrament". En un post d'Instagram publicat aquest divendres Baena escriu: "Fins fa ben poc, ens feien creure que els nens i nenes amb mamitis eren uns consentits i malcriats; per sort això està canviant i s'ha demostrat, precisament, tot el contrari: els nens i les nenes amb més aferrament i que han generat més vincle seran adults més segurs i amb més autoestima".

Andrea Ros, actriu, divulgadora perinatal i creadora del projecte Madremente, escriu: "No es diu mamitis, es diu fusió emocional i és una part fonamental del desenvolupament dels nadons. Que ningú et faci sentir mai que cobrir les necessitats bàsiques del teu nadó és patològic".

La il·lustradora, realitzadora i autora del llibre Madr¿eh? , Marta Puig, més coneguda com a Lyona, també ha utilitzat les xarxes per exposar el seu desacord amb la definició de la RAE. "No existeix un aferrament excessiu a la mare, és el que el nadó necessita per sentir-se segur i protegit. Però esclar, això és només un reflex d'aquesta societat en què vivim que dona l'esquena a la maternitat i la criança".

Juntament amb mamitis, també s'han incorporat micromachismo, puntocom, portuñol, potar o conspiranoia al diccionari.

stats