Política 13/08/2016

El GOB Menorca ja reclama apujar el preu de l’ecotaxa

L’incentiu fiscal serviria per desestacionalitzar

Ivan Martín
2 min
Tot i que Menorca no està patint els efectes de la massificació tant com Palma o l’illa d’Eivissa, també està experimentant postals inèdites aquest estiu.

CiutadellaEl responsable d’Ordenació del Territori del GOB Menorca, Miquel Camps, posa damunt la taula una possible mesura per regular l’entrada de turistes a l’illa, i al conjunt de les Balears. En unes declaracions fetes a Onda Cero Menorca, Camps afirma que “tot i que és una qüestió difícil de resoldre, personalment crec que una bona solució per evitar la massificació a l’estiu seria apujar la taxa del Govern”. A més, Miquel Camps apostaria per “incrementar-ne la quantitat els mesos de màxima densitat turística a Menorca i, en canvi, incentivar l’arribada de turistes en altres mesos per desestacionalitzar la temporada”. El dirigent de l’entitat ecologista recorda que “els serveis i infraestructures de Menorca estan saturats i els visitants no reben allò que vénen a cercar”.

Un altre dels aspectes que també ha entredit és la política de promoció. Miquel Camps diu que “durant anys hem fet tríptics amb els quals veníem només sol i platja, i ara tenim aquest producte ple a vessar. És el moment d’encarar la promoció de l’illa des de diferents punts de vista i de donar valor a aspectes com el patrimoni o la gastronomia per aconseguir un efecte crida fora dels mesos d’estiu”. I és que les últimes dades situen Menorca al límit. En aquests dies hi cohabiten més de 200.000 persones. En aquest sentit, Camps té clar que “suportar aquesta càrrega ocasiona greus problemes d’abastiment i genera dificultats, perquè hem de ser conscients de les carències i els límits màxims que tenim com a territori”. En qualsevol cas, Camps envia un missatge a la societat menorquina: “Dir que hi ha massa gent no significa que estam en contra del turisme. Precisament el que volem són turistes, de qualitat, però ben atesos. I tot dins d’uns paràmetres que permetin que se’n vagin de l’illa amb ganes de tornar”.

Per PIME, la saturació no existeix

La visió de Camps de la temporada turística a Menorca, però, no coincideix amb la que tenen a la patronal de la petita i mitjana empresa. La secretària general de PIME a l’illa, Maria Garcia, reconeix que, “en línies generals, l’estiu va bé, però som prudents i fins a finals d’octubre no en farem una valoració global”. Garcia discrepa dels que parlen de saturació o massificació: “Parlam d’una o dues setmanes com a molt. La resta de la temporada no tenim l’illa a punt de rebentar ni de bon tros”. En canvi, a PIME, el que realment preocupa són les obres de la carretera general. Garcia és crítica i diu que “fins aquí hem arribat. Ja està bé d’endarrerir el projecte. No ens podem permetre tenir la carretera com està. Ara ja farà dos anys que està en obres. No pot ser. Cal una visió més àmplia i dotar Menorca d’una via bàsica per a residents, turistes i transport de mercaderies”.

stats