Cultura 31/03/2014

Una mar de versos plurals

La XVI edició del Festival de Poesia de la Mediterrània tindrà lloc entre l’1 i el 3 d’abril

Pere Antoni Pons
3 min
DES DEL 1999 01. Des de llavors, cada any se celebra aquest festival.  02. Biel Mesquida és el director del projecte.

PalmaEl Festival de Poesia de la Mediterrània, que enguany celebra la setzena edició, es va organitzar per primera vegada el 1999. Biel Mesquida, director del projecte, feia molts d’anys que assistia, com a poeta convidat, a festivals d’arreu del món i, juntament amb els responsables de la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca, pensà que seria una bona idea muntar un esdeveniment similar a l’illa. L’objectiu inicial era “celebrar la poesia com a llenguatge de comunicació i de creació, com a punt de trobada més enllà de les fronteres politicolingüístiques i com a espai de difusió i intercanvi per a poetes que, d’una altra manera, no s’haurien conegut mai entre ells”.

Aprofitant la ubicació geogràfica de Mallorca, just al cor de la mar Mediterrània -durant segles espai de confluència de tradicions, cultures, llengües i creences-, es va pensar que seria bo insuflar un buf d’esperit mediterrani al festival. “Es tractava de muntar un esdeveniment glocal, que fos alhora català i internacional, que donàs veu a les llengües petites i minoritzades i que de fons recuperàs la idea de la Mediterrània com a centre del món i com a llombrígol de la cultura”, diu Mesquida.

Col·laboracions destacades

En qualsevol cas, la mediterraneïtat del projecte també responia a unes qüestions més pragmàtiques. “A causa de les limitacions econòmiques, al principi no podíem dur poetes de tot el món i ens cenyírem a poetes de la Mediterrània. En edicions posteriors, però, hi han participat poetes nord-americans, sud-americans i quebequesos, per exemple. I això que encara tenim pendent -reconeix Mesquida- obrir-nos a llengües importants, com la xinesa i la japonesa”. Entre els suports econòmics i logístics rebuts pel Festival al llarg dels anys, l’ajuda del Consell de Mallorca ha estat la més constant. Mesquida també destaca les col·laboracions de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Rafel Ginard i Blai Bonet, de la Universitat de les Illes Balears, de la Fundació ACA, de la Institució de les Lletres Catalanes i de l’Institut Camoens de Portugal. El pressupost d’enguany és de 22.000 euros.

Xifres, eclecticisme, anècdotes

Tot i que dins el circuit dels festivals de poesia estatals i europeus, el Festival de Poesia de la Mediterrània està un escaló per darrere dels de primeríssim nivell -els que es fan a Londres, Berlín i Barcelona, per exemple, que disposen de molts recursos i l’escenari d’unes ciutats de renom mundial-, Mesquida afirma que “el nostre festival s’ha fet un lloc entre els petits i reconeguts”. Les xifres generades per les setze edicions del Festival de Poesia de la Mediterrània il·lustren la seva notable dimensió. Comptant-hi enguany, hi han participat uns 220 poetes provinents d’una trentena d’àmbits lingüístics i culturals diferents.

La voluntat del festival d’esdevenir un lloc de trobada i de concòrdia no sempre ha donat fruits. De vegades, la bona fe de la cultura ha xocat amb les intransigències de la història i la política. Durant les primeres edicions sempre va haver-hi, entre els poetes convidats, un jueu i un àrab. “Un any varen coincidir un poeta egipci i un poeta jueu, i l’egipci es va negar en tot moment a sortir a cap foto amb el jueu. Deia que, si ho veien al seu país, patiria represàlies, i que tenia por. Va ser incomodíssim”, recorda Mesquida.

La pluralitat d’orígens, cultures i llengües que ha caracteritzat el Festival corren en paral·lel a la diversitat estètica que sempre ha lluït. “En totes les edicions, s’ha donat una presència important als poetes en llengua catalana, però el criteri per seleccionar els participants ha estat sempre el de la qualitat. Dur coses bones: aquest ha estat i és l’objectiu”, raona Mesquida. “Per això no ens hem tancat mai a res ni a ningú”, subratlla. Resultat d’aquesta actitud oberta és l’eclecticisme que traspuen els cartells de les setze edicions del Festival, en el qual han conviscut “poetes de text i de performança, poetes avantguardistes i clàssics, poesia mística i pornogràfica”.

Per a tot el públic

Un dels atractius del Festival de Poesia de la Mediterrània és, segons Mesquida, que “durant tres dies es fa arribar la poesia a tot tipus de públics perquè, al voltant de l’acte central de la Nit de la Poesia -consistent en un recital de tots els poetes al teatre Principal de Palma- també hem fet i continuam fent altres espectacles, com ara recitals en escoles i instituts, en centres de cultura i a la presó de Palma”. Així mateix, el Festival ha servit per donar a conèixer la poesia en llengua catalana a l’estranger -“els poetes que vénen de fora descobreixen la literatura catalana i en parlen i la publiciten quan tornen als seus països”- i també per generar vincles entre poetes de procedència diversa. “Després de tres dies de convivència, s’estableixen relacions personals i creatives enriquidores i perdurables”, diu Mesquida.

stats