Cultura 11/06/2014

Sóller no vol retornar ‘La Pietat’ autèntica al cementeri

En un taller de Pollença se’n fa una còpia des de fa 1 any

Margalida Bonnín
2 min

SóllerL’Ajuntament de Sóller confirmà ahir que no fa comptes retornar l’escultura coneguda com La Pietat, de Josep Llimona, al cementeri de Sóller. Segons indicà ahir el regidor d’Urbanisme, Gabriel Darder, existeix un informe tècnic que desaconsella que la peça original estigui al seu lloc perquè els arbres que la circumden poden fer malbé el marbre de què està feta.

Precisament, s’està elaborant una còpia de l’escultura amb el mateix material a Pollença. Tal com confirmaren ahir des de la marbreria on se n’està elaborant la rèplica, l’original és allà des de fa més d’un any i ara només manquen alguns detalls per enllestir-ne la còpia. Segons les fonts consultades, en un principi la intenció de la propietat era que la còpia s’elaboràs a partir d’una foto. Però “copiar és més difícil del que sembla”, i finalment va caldre traslladar l’original al taller.

Aquestes afirmacions donen més pistes sobre la desaparició del conjunt escultòric del cementeri de la Sang. La peça es va sostreure a principi de l’any 2013 sense que se n’informàs oficialment el Consistori. Llavors, l’Ajuntament digué que s’estava restaurant. El gener de 2014, va anunciar que l’obra retornaria al cap d’un mes. Només es va reconèixer que aquesta restauració no s’estava duent a terme quan el col·lectiu Albaïna demostrà que se n’estava fent una còpia a la marbreria pollencina.

Fins avui, les versions oficials han anat variant. Ara, l’Ajuntament diu que se signarà un conveni amb la propietat perquè la peça original s’exhibeixi en algun espai públic solleric.

Blanca Castaldo, la coordinadora de la Comissió Josep Llimona, creada per lluitar perquè el conjunt torni al seu lloc original, reclamà ahir que es compleixi la llei. “Es tracta d’un espoli”, afirmà, i demanà a les institucions que hi actuïn. La comissió es reunirà amb el batle solleric, Carles Simarro, el proper dia 18 i també ha demanat cita amb el Consell de Mallorca.

Fins avui, la institució insular s’ha desentès del conflicte al·legant que només hi actuaria si així li ho demanava el Consistori. Ara la comissió demana que prengui part en l’assumpte i que el conjunt escultòric sigui declarat Bé d’Interès Cultural. Així, el Consell s’hauria d’encarregar de protegir-lo.

Josep Llimona (Barcelona, 1864-1934) va elaborar el conjunt escultòric precisament perquè es col·locàs al cementeri solleric, on des de 1921 va ocupar la sepultura 249. “Es tracta d’una obra única”, digué ahir Castaldo, que denuncià que ara està separada en dos trossos. Un està sent copiat i són les figures de la Mare de Déu, Sant Joan i Maria Magdalena. L’altre és el sant sepulcre, on simbòlicament jau Jesús, que és al cementeri. “L’obra no s’entén sense el conjunt”, afirmà.

stats