MÚSICA
Misc 13/10/2014

La Fira Mediterrània tanca l’edició més multitudinària

La cita musical de Manresa convoca un miler de professionals catalans i estrangers

Joan Piqué
3 min

ManresaBoniface Kagambega és de Burkina Faso i ha passat el cap de setmana a Manresa. Representa companyies artístiques africanes i dirigeix un festival al seu país. “He vingut a veure espectacles i a vendre’n”, explicava. A prop seu, Hendrick Vermeerch, director de l’emergent Festival ManiFiesta de Bèlgica assegurava que havia vist un munt de propostes interessants. I com ells, fins a 1.053 professionals acreditats (137 d’internacionals) han estat presents a l’edició d’enguany de la Fira Mediterrània de Manresa, que més que mai ha complert el seu paper d’aparador de propostes (de fira en el sentit estricte) i ha deixat bon regust entre programadors, que han omplert la llotja professional, els escenaris i el carrer, i també entre el públic.

David Ibáñez, director artístic de la Mediterrània, es mostrava ahir especialment satisfet d’aquest doble èxit: un resultat, sovint invisible a primera vista, de contactes i treball en xarxa que s’acaba traduint en contractacions i moviment econòmic; i un bon nivell artístic que ha satisfet les expectatives del públic.

La Fira Mediterrània és un extraordinari contenidor de propostes artístiques. Enguany s’ha reforçat el caràcter popular del certamen (60% de propostes gratuïtes) i els espectacles de pagament han tingut un índex d’ocupació de gairebé el 80%. La fira tancava ahir havent penjat el cartell d’entrades exhaurides en una vintena d’espectacles, de les més de 200 funcions de 107 grups o companyies. Els últims espectacles de carrer, com el teatre dels Obskené, o els espectaculars titelles gegants d’Efímer, convivien amb la proposta del quintet juvenil Macedònia, acompanyat de cobla.

Pilotes com a instruments

Al llarg de la fira músics de renom mundial com Toumani Diabaté (guanyador de dos Grammy), de Mali, virtuós de la kora, instrument africà de 21 cordes, que va compartir escenari amb el seu fill Sidiki, han conviscut amb les propostes d’artistes emergents, com la Big Band Basket Beat Barcelona, companyia amb un fort component social, formada per joves del Raval de Barcelona i que utilitza pilotes de bàsquet com a instruments de percussió. Els aplaudiments que van arrencar van ser tan entusiastes com els que van rebre, en una la sala gran del Kursaal plena, els sirians Dervixos Giròvags, amb el seu espectacle ple de transcendència i que inclou les tradicionals voltes i més voltes dels ballarins que fan onejar els vestits com ho fan a la gran mesquita de Damasc.

Els veterans marsellesos Massilia Sound System van fer ballar tothom en una de les propostes noctàmbules, mentre que el sard Paolo Angeli va presentar en primícia les últimes composicions per al seu curiós instrument, híbrid de guitarra, violoncel i bateria. També ha sigut remarcable la col·laboració dels Txarango amb els DJ britànics Addictive TV.

“Ens quedem a l’octubre”

A la Taverna de la Fira ahir al vespre tancava el certamen la Cobla Catalana dels Sons Essencials, de Marcel Casellas, amb una festa de cloenda amb la participació de Miquel Gil o Llibert Fortuny, entre d’altres. La Mediterrània s’ha avançat del novembre a l’octubre: “I a l’octubre ens quedarem”, va dir Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat, un canvi que ha afavorit la participació al carrer. Múltiples activitats paral·leles, com el concurs Sons, o l’Humus Mediterrani al local d’Arrel han completat una Mediterrània molt internacional: “Ha portat a Manresa molta gent de fora i això és un gran benefici per a la ciutat”, va assegurar l’alcalde, Valentí Junyent, que ja mira cap a l’edició de la Mediterrània del 2015, la 18a. La de la majoria d’edat.

stats