ESCOLARITZACIÓ
Portada 08/10/2015

Tensió a les escoles de Manacor per l'arribada de 8 nins magribins

Educació ha convocat una reunió per dimecres que ve per abordar una solució, que implicaria obrir una nova línia en un dels centres o bé repartir els infants

Mercè Pinya
3 min
Cartells que han elaborat al CEIP Molí d'en Xema. ARA BALEARS

PalmaLa demanda d'escolarització de 8 nins de 4 anys nouvinguts ha obert la capsa dels trons entre la comunitat educativa de Manacor. Les darreres 48 hores s'han succeït les reunions entre les associacions de pares i mares i els equips directius de les tres escoles públiques que previsiblement hauran d'acollir aquests infants, el CEIP Molí d'en Xema, el CEIP Jaume Vidal i l'EEI Sa Graduada.

La tensió i els nervis entre els pares i mares d'aquests centres s'han disparat arran d'aquesta qüestió els darrers dies. La Conselleria d'Educació ha convocat una reunió amb la comunitat educativa i l'Ajuntament el proper dimecres al matí a la seu d'Alfons el Magnànim per abordar una sortida a aquesta situació, que ha arribat a motivar la convocatòria d'accions com la que s'ha produït aquest dijous al CEIP Molí d'en Xema, on alguns mestres, pares i nins han acudit vestits de negre; una acció de protesta que es repetirà aquest divendres a les 14 h davant l'escola com a "acte simbòlic en protesta de l'obertura d'una nova línia de 4 anys a l'escola".

"No és un problema d'immigració, sinó de ràtios elevades", assegura el representant de l'Apima del CEIP Jaume Vidal, Pere Grimalt. Els pares i mares d'aquests tres centres asseguren estar preocupats perquè el nombre d'alumnes per aula a 5è d'Educació Infantil (nins de 4 anys) se situa entre els 27 i 29 alumnes, malgrat que les ràtios actuals se situen teòricament en 22,5 alumnes en aquest nivell.

"A l'estiu ja vàrem advertir la Conselleria d'Educació que les ràtios de 5è d'Infantil són molt elevades", explica el regidor d'Educació, Sebastià Llodrà, que atribueix aquest fet a "una planificació mal feta que es remunta a molts anys enrere i que s'ha cronificat, a diferència del que s'ha fet enguany amb els nins de 3 anys, on sí que hi ha hagut un repartiment, gràcies al Pla d'escolarització que s'aprovà el mandat anterior", reconeix.

La reunió de la comissió d'escolarització aquest dilluns passat, a la qual assistiren els directors d'aquests centres juntament amb representants de l'Ajuntament de Manacor, conclogué amb la decisió d'obrir una línia nova a un d'aquests tres centres, ja que el repartiment d'aquests 8 infants entre les escoles públiques suposaria incrementar encara més el nombre d'alumnes per aula, expliquen des de l'Ajuntament de Manacor. Ara, la Conselleria d'Educació ha d'estudiar on és més adient obrir-la, tot i que des del Govern asseguren que de moment encara hi ha diferents possibilitats damunt la taula. Per això, Inspecció Educativa haurà d'elaborar un informe en què s'analitzin totes les variables i s'espera que l'inspector de zona es desplaci a les escoles aquest divendres.

Els equips directius del Molí d'en Xema, Jaume Vidal i Sa Graduada, a més de representants de les tres associacions de pares i mares, s'han reunit aquest dijous horabaixa per abordar de manera conjunta una posició per defensar davant la Conselleria. Fins ara cada centre havia anat a la seva, defensant-se de l'arribada d'aquests 8 nins ja que, asseguren, el nombre d'alumnes per aula ja està al límit i obrir una nova línia implicaria que tots els nouvinguts que arribin d'ara fins a final de curs també s'hi acabarien escolaritzant. La reunió es repetirà divendres horabaixa amb la presència també de representants de les escoles concertades de Manacor.

El president de l'Apima del CEIP Molí d'en Xema, Joan Riera, afirma que en cas que aquests 8 nins s'escolaritzassin a la seva escola, "s'hauria de fer una línia nova" i que això els suposaria "inconvenients d'espai", a més que consideren que "pedagògicament no és el centre més favorable, ja que pel sistema d'ambients que té l'escola necessitam més espai que altres sistemes". Des d'aquest centre es mostren contraris a l'obertura d'una nova línia, perquè actualment és l'únic que ja en té tres. Creuen que quatre faria inviable el seu model pedagògic. "Ens agradaria que vingués algú a avaluar els centres els recursos d'espai i material de què disposam", afegeix Riera.

L'Apima del CEIP Molí d'en Xema ha elaborat un model d'instàncies perquè els pares i mares les enviïn a la Conselleria d'Educació. Sol·liciten que "la decisió de quin centre públic de Manacor ha d’acollir aquesta nova línia es basi en criteris tècnics clars i objectius (pedagògics o d’espai) i que aquest criteri sigui el mateix per a tots els centres públics". I asseguren que "una quarta línia a 5è d’Infantil no és viable al nostre centre ni per motius d’espai (no hi ha cap aula buida a Infantil), ni per motius logístics (el nostre centre està infradotat en recursos de personal i mobiliari), ni per motius pedagògics (un grup D fa inviable el sistema pedagògic del nostre centre en general i la realització d’ambients a Infantil i de grups interactius a Primària, en particular), amb la qual cosa els nostres fills en sortirien greument perjudicats, perquè no tindrien una educació ni digna ni de qualitat".

stats