Misc 14/09/2015

Carla Zaplana: “És trist, però no canviem l’alimentació fins que no tenim un ensurt gran de salut”

Aliments verds Carla Zaplana és una entusiasta de l’alimentació sana. Diu que quan mengem sa no només ho nota el nostre cos sinó que també ho nota la nostra ment. “Estem de més bon humor i amb molta més energia. Només cal provar-ho”

Thaïs Gutiérrez
3 min
La nutricionista Carla Zaplana viu actualment als Estats Units,  on té la seva consulta.

Apassionada de la seva feina, aquesta jove nutricionista es dedica a millorar la vida dels altres canviant-los la dieta. Acaba de publicar Sucs verds (Cossetània), un llibre amb què anima tothom a provar els vegetals en forma líquida per descobrir que “en poc temps es trobaran molt millor”.

Mengem malament?

Jo visc als EUA i allà sempre em diuen que quina sort que tinc de venir de Barcelona perquè aquí fem dieta mediterrània. Però jo crec que la dieta mediterrània s’ha perdut molt. Ens hem americanitzat en aquest sentit, perquè la comoditat pesa molt i les coses preparades ens fan la vida molt fàcil. Però si penso com menjaven els meus avis m’adono que ells ho feien molt millor. Hem de tornar a les arrels.

Som el que mengem?

Sí, i tant. Si nosaltres donem a les nostres cèl·lules material saludable, estaran sanes i evitarem que emmalalteixin.

Tu dius que amb els sucs verds, a base de vegetals i fruita, es poden prevenir malalties com el càncer o l’Alzheimer. Explica-m’ho.

Aquests sucs, si els introduïm a la dieta, ens aporten totes les vitamines, minerals, antioxidants i enzims actius que necessitem. Aporten a les nostres cèl·lules l’aliment que necessiten, els donen eines per regenerar-se de manera saludable i així evitem que emmalalteixin.

Cal prendre aquests sucs cada dia?

Estaria molt bé. Els ingredients d’aquests sucs creen un entorn no propici per al desenvolupament de malalties, són una gran forma de prevenció que tenim al nostre abast. Són la peça clau per tenir salut. Totes aquestes substàncies són molt necessàries i essencials per activar els processos biològics del cos. Faig una metàfora amb un cotxe: pots tenir la carcassa, la gasolina, els seients, però si no en tens la clau... de què et serveix el cotxe? A més, aquests sucs també tenen un efecte molt alcalinitzant.

Què vol dir això?

Això és molt necessari en la societat actual, ja que per culpa de l’estrès, la contaminació, l’angoixa, la mala qualitat dels productes alimentaris, les toxines dels productes de neteja, etc., patim una acidificació del nostre organisme. Això és negatiu, i per evitar-ho cal prendre aliments que ens ajudin a contrarestar aquest fenomen, aliments alcalins, com els que utilitzem per als sucs verds.

La majoria de la gent no és conscient d’això.

No. I lamentablement fins que no caiem malalts o tenim un ensurt gran relacionat amb la salut no fem un canvi d’alimentació. És trist, però és així. I ho tenim molt a l’abast de la mà, sobretot al Mediterrani.

Que falla, aleshores?

És molt més fàcil i econòmic comprar aliments processats, que no cal fer res per preparar-los, a punt per menjar.

L’auge d’aquests sucs també coincideix amb un auge del vegetarianisme i el veganisme. A què creus que es deu?

Hi ha hagut un canvi de consciència a tots els nivells, des de la medicina tradicional fins a l’alimentació industrial, que no ens agrada. I busquem fórmules més naturals com a resposta.

Ara treballes i vius als Estats Units. Allà l’alimentació és molt diferent de la d’aquí. Amb quins problemes t’arriben els pacients a la consulta?

La gent que allà arriba a la consulta és per temes de sobrepès i d’al·lèrgies alimentàries. Amb això de les al·lèrgies em trobo que, un cop les persones fan una dieta per desintoxicar-se d’aliments que els fan mal, les al·lèrgies desapareixen. Un cos tòxic és un cos ple de químics, additius, propis de productes manipulats i industrialitzats. Per això cada vegada hi ha més al·lèrgies.

Si tinguessis una consulta aquí, ¿creus que els pacients tindrien els mateixos problemes?

Sí, crec que sí. Els problemes derivats de l’alimentació s’han universalitzat i aquí també hi ha sobrepès i al·lèrgies alimentàries.

Suposo que motiva molt treballar amb una població que té molts deures pendents en temes alimentaris.

Sí, a més ara tinc un projecte que m’interessa molt amb la població llatina de Los Angeles. Els tres primers anys als Estats Units vaig estar fent voluntariat en hospitals amb aquesta població i vaig veure com la nutrició els pot ajudar a canviar la vida, a millorar-la.

I el projecte en què consisteix?

Ara m’agradaria treballar amb aquesta comunitat, que és molt nombrosa a la ciutat i té greus problemes de salut per culpa de la mala alimentació. Els principals problemes que em trobo són hipertensió, diabetis, obesitat, àcid úric, algunes cardiopaties... Tenen una alimentació massa rica en carbohidrats pesants i greixos, i als Estats Units s’adapten molt al menjar ràpid i processat perquè és molt més econòmic. A més, tenen una gran falta d’informació. M’he trobat amb persones amb hipertensió que prenen desenes de pastilles i, en canvi, ningú els ha dit mai que han de reduir la sal dels aliments. Sembla increïble, però els pots ajudar molt a millorar la vida explicant-los les coses més bàsiques.

stats