Política 25/02/2017

Aguirre: "L'estat autonòmic va ser un error, caldria haver diferenciat Catalunya i el País Basc"

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid diu a Catalunya Ràdio que "no hi ha conflicte" entre Catalunya i Espanya i insisteix que l'únic que s'ha de fer és "complir la llei"

Ara
2 min
Captura del vídeo de l'entrevista d'Esperanza Aguirre a 'El Suplement'

BarcelonaL'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre creu que "la creació de l'estat de les autonomies va ser un error" perquè "s'hauria d'haver diferenciat Catalunya i el País Basc".

Aguirre ho afirma en una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio que s'ha emès aquest dissabte, en la qual assegura que l'actual model territorial, que s'ha venut com "el gran èxit i el gran triomf d'Espanya", ha fracassat perquè Catalunya i Euskadi són "completament diferents del que pugui ser la Rioja o Cantàbria, i inclús Madrid". Així, Aguirre considera que crear 17 parlaments i 17 governs autonòmics "no va ser un encert". "Es va fer perquè catalans i bascos s'hi sentissin més còmodes, i cada cop s'hi senten més incòmodes", assegura. Per això proposa "repensar l'estructura territorial" espanyola.

Per a la popular, "no hi ha conflicte" entre Catalunya i Espanya. "El que hi ha són lleis que s'han de complir. I vull recordar que hi va haver una majoria a Catalunya que va votar l'actual Constitució", insisteix. I què faria Aguirre per redreçar la situació? ¿És partidària d'intervenir la Generalitat? La resposta és que ella "no" és "intervencionista". Tanmateix, afirma que si fos Montoro "no donaria diners a Puigdemont". "El que faria seria pagar directament les farmàcies", ja que el Govern utilitza els diners que rep de l'estat espanyol per impulsar el procés sobiranista, segons la popular.

Aguirre també lamenta l'adoctrinament que, segons ella, fan els mitjans catalans en clau sobiranista. "Teniu una pressió mediàtica perquè els ciutadans catalans sigueu independentistes", afirma, un adoctrinament polític que nega taxativament que es produís a Telemadrid.

Malgrat tot, diu que té una gran estima per Catalunya i els seus ciutadans. "Els meus millors amics són catalans, estiuejo a Puigcerdà" i per les seves venes hi corre "majoritàriament" sang catalana i basca, per l'origen dels seus avis.

Respecte a la gestió de Mariano Rajoy i a la seva relació amb l'actual direcció del PP, Aguirre tira pilotes fora, però afirma: "M'han posat de candidata del PP a l'alcaldia de Madrid, que no és cosa de per riure". Tanmateix, no dubta a assegurar que "Aznar és el millor president que ha tingut la democràcia espanyola".

"La corrupció és el que més mal ha fet al PP"

Aguirre tampoc titubeja a l'hora de reconèixer que la corrupció ha desencantat part de l'electorat del PP. "Hem perdut un terç dels nostres militants en part per culpa dels casos de corrupció", admet Aguirre, alhora que afirma que és un dels factors "que més mal ha fet" al seu partit. Ella mateixa va dimitir, el febrer del 2016, com a presidenta del PP de Madrid per un cas de corrupció en el qual no estava implicada. Ho va fer per "responsabilitat política", ja que el cas esquitxava un càrrec que ella mateixa havia nomenat. "Ningú està lliure de corrupció, però l'important és el que es fa quan apareixen casos de corrupció", sentencia Aguirre.

stats