Política 13/06/2013

422 arrestats per terrorisme islamista en 9 anys: més soroll que resultats

Anna Mateo
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

BarcelonaAl'abril la policia va detenir dos magribins que també estarien vinculats a Al-Qaida. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que el perfil dels dos detinguts era molt similar al dels germans txetxens que haurien comès l'atemptat amb bomba de la Marató de Boston.

Les investigacions policials són, en aquest àmbit, fruit de les actuacions del Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista d'Espanya (CNCA), creat dos mesos després dels atemptats de Madrid l'11 de març del 2004. Llavors, el govern espanyol, presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, va impulsar-lo per combatre el terrorisme a escala estatal i internacional.

I li hauria de portar feina, ja que a l'Estat hi viuen 5.711.040 immigrants, un 13,59% dels quals són d'origen marroquí i un 1,14% provinents d'Algèria. I, nou anys més tard de la creació del CNCA, s'han detingut 422 persones acusades d'estar relacionades amb el terrorisme islamista. No obstant això, només 50 han arribat a entrar a la presó, l'11,99% del total de detinguts i el 9,02% dels presos per terrorisme actualment entre reixes.

Benet Salellas, advocat defensor de molts casos d'acusats per terrorisme, creu que "la policia acostuma a anticipar-se, ja que deté persones que no han arribat a actuar i que suposadament estan preparades per atacar". Salellas reconeix que les persecucions policials han disminuït des del 2008, malgrat que encara "detenen persones acusades per opinar, cosa que és una perversió total del dret penal democràtic". "Està bé que un soldat americà pugui bombardejar l'Iran, però quan un magrebí simpatitza amb una ideologia se'l deté", lamenta.

Al seu torn, Jofre Montoto, analista de seguretat del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya, considera que "des de l'11-M hi ha hagut moltes detencions però poques condemnes, cosa que pot ser perquè la policia no està preparada per combatre el terrorisme jihadista o perquè no és eficaç detenir moltes persones a la vegada". També creu que "les detencions arbitràries són contraproduents", ja que poden atiar l'odi dels radicals islamistes cap a Occident.

stats