Política 21/06/2013

La UE exigeix a Espanya que acceleri les reformes a canvi de la pròrroga per al dèficit

Els ministres d'Economia dels Vint-i-set donen a l'Estat dos anys més, fins al 2016, per reduir el dèficit per sota del 3%, però demanen apujar l'IVA d'alguns productes i nous impostos

Europa Press
2 min
Luis de Guindos a la reunió de l'Ecofin a Luxemburg. Nicolas Bouvy / EFE

LuxemburgEls ministres d'Economia i Finances dels Vint-i-set (Ecofin) han aprovat aquest divendres definitivament donar a Espanya dos anys extres, fins al 2016, per situar el dèficit per sota del llindar del 3% del PIB. A canvi, però, han exigit al govern de Mariano Rajoy que acceleri reformes com la de les pensions i que augmenti l'IVA per a alguns productes i els impostos als carburants.

L'Ecofin considera que el pla de reformes aprovat per l'executiu espanyol "va en la bona direcció", però subratlla "la urgència d'adoptar i aplicar de manera eficaç les reformes pendents de manera que puguin començar a generar els efectes positius esperats", segons l'esborrany que aprovaran els ministres.

Amb la relaxació que autoritza l'Ecofin, els nous objectius de dèficit són el 6,5% per a aquest any −dues dècimes més de l'inicialment previst−, el 5,8% el 2014, el 4,2% el 2015 i el 2,8% el 2016.

Per a aquest any, la UE reclama a Espanya aplicar els pressupostos per al 2013 "en tots els nivells de l'administració" i "estar preparada per adoptar mesures correctives en cas de desviacions dels plans pressupostaris". A més, el govern espanyol ha d'especificar les mesures estructurals que pensa adoptar per als anys 2014-2016 amb la finalitat de complir els nous objectius. La meta final ha de ser arribar a l'equilibri pressupostari el 2018.

L'Ecofin exigeix, a més, que es posi en marxa abans de final d'any l'autoritat fiscal independent i que es millori l'aplicació de la llei d'estabilitat pressupostària a les comunitats autònomes.

Més impostos

En matèria d'impostos, els Vint-i-set ratifiquen la petició de Brussel·les a Espanya perquè apugi l'IVA d'alguns productes als quals actualment s'aplica el tipus reduït, que augmenti els impostos especials sobre carburants i que suprimeixi les deduccions a l'impost sobre la renda i al de societats.

Així, el govern de Mariano Rajoy haurà de "fer una revisió sistemàtica del sistema fiscal per al març del 2014". Com a part d'aquest exercici, Espanya haurà d'"explorar el marge existent per a una limitació més significativa de l'aplicació dels tipus d'IVA reduïts", així com "adoptar mesures addicionals en impostos mediambientals, especialment pel que fa a impostos especials i impostos sobre els carburants".

stats