Política 22/08/2017

Santamaría carrega contra l'actitud "lamentable" de la CUP sobre la manifestació contra el terrorisme

Turull diu que la mobilització de dissabte "no és una adhesió a ningú ni a cap institució"

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha carregat aquest dimarts contra l'actitud de la CUP davant la manifestació contra el terrorisme d'aquest dissabte a Barcelona. Santamaría ha qualificat de "lamentable" el posicionament dels cupaires –que van dir que no assistirien a la manifestació si hi anava el rei– i ha avisat que quan es tracta de terrorisme "no hi tenen cabuda actuacions com les que [la CUP] estan duent a terme". Per a la vicepresidenta espanyola, la CUP no té "les coses clares en defensa de la vida i la llibertat" i s'està "retratant a si mateixa". "Són uns radicals", ha etzibat.

En una entrevista a Telecinco recollida per l'ACN, Santamaría ha explicat que a la manifestació hi aniran "moltíssims espanyols de bé" que "el que volem és cridar als terroristes que no tenim por, que som més forts i que no podran amb nosaltres", perquè "la nostra democràcia, la nostra llibertat i aquest sentiment que tenim en un moment difícil d’unir-nos tots és la seva màxima debilitat".

Colau va anunciar aquesta setmana que la manifestació de dissabte l'encapçalaran mossos i metges, mentre que els polítics quedaran en una segona fila. Una proposta que el delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha manifestat que hi està "totalment d'acord". Així, Millo ha explicat que el govern espanyol estarà "molt ben representat" a la concentració, tot i que no ha detallat si hi haurà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El delegat del govern espanyol a Catalunya ho ha dit després de reunir-se amb el conseller de l''Interior, Joaquim Forn.

Durant aquesta setmana, la CUP ha de decidir en quin format participarà a la manifestació de dissabte, a la qual el rei encara no ha confirmat la seva assistència. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, també ha enviat un missatge als cupaires, i en una entrevista a Onda Cero ha assegurat que la mobilització de dissabte "no és una adhesió a ningú ni a cap institució, sinó la reivindicació dels valors de la pau i la democràcia i el rebuig absolut a la violència en defensa de qualsevol idea". Turull ha afirmat: "Qui vulgui ve i qui no, no ve".

Demana explicacions a ERC, el PDECat i el PNB sobre el pacte antiterrorista

Santamaría també ha apuntat que ERC, el PDECat i el PNB hauran d’explicar als seus votants "les raons" per les quals es neguen a integrar-se al Pacte Antiterrorista –que aquest dilluns van assistir en qualitat d’observadors al Pacte Antiterrorista i per ara han decidir no integrar-s’hi formalment–. "Cadascú ha de donar explicacions d’on és i per què no hi és o deixa de ser-hi, però com a govern la nostra tasca és enfortir-nos", ha dit.

La vicepresidenta també ha destacat la "coordinació" i la "cooperació" entre el seu executiu i la Generalitat en les tasques de gestió dels atemptats. En aquest sentit, ha fet un repàs de les actuacions del president espanyol, Mariano Rajoy, que "des del primer minut" ha parlat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha participat a les "reunions cooperatives".

stats