Política 27/06/2017

Sánchez assegura que es prendran mesures contra els alcaldes del PSC que col·laborin amb l'1-O

El secretari d'organització del PSOE, Jose Luis Ábalos, matisa que les possibles sancions quedarien en mans dels socialistes catalans

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz després dels resultats de les eleccions generals del 20-D / REUTERS

MadridEl posicionament dels ajuntaments socialistes davant del referèndum previst per al dia 1 d'octubre neguiteja tant el PSC com el PSOE. El portaveu de la nova executiva de Pedro Sánchez, Óscar Puente, no va tancar aquest dilluns la porta a actuar contra els alcaldes que col·laborin amb la consulta, i aquest dimarts ha estat el mateix Sánchez qui ha confirmat aquesta possibilitat: "Per descomptat que sí", ha respost a La Sexta quan se li ha preguntat sobre possibles mesures contra als alcaldes del PSC. L'afirmació topa amb la posició dels socialistes catalans, que aquest mateix dilluns van recordar que no es preveu sancionar cap representant municipal per la seva actuació davant del referèndum.

Poc després de les paraules de Sánchez, de fet, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha matisat en roda de premsa al Congrés que les possibles sancions contra alcaldes catalans quedarien en mans del PSC. Ábalos, que ha confirmat que aquest dilluns va abordar el tema amb el seu homòleg al PSC, Salvador Illa, ha deixat clar que l'actuació dels alcaldes s'emmarca en "l'àmbit de la disciplina del PSC".

Sigui com sigui, no s'ha estat de referir-se a les polèmiques declaracions de l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que va defensar la conveniència del referèndum tot i insistir que no cediria espais per a la votació i que no farà cap il·legalitat l'1-O. "En l'activitat política no hi ha coses que es poden dissociar [...] No s'entén tampoc des dels paràmetres de l'exemplaritat. No es pot demanar sacrifici fiscal i no practicar austeritat. És una hipocresia total", va dir a Lupiáñez, a qui el PSC ja va demanar una rectificació.

En l'entrevista a la Sexta Sánchez també s'ha referit a les declaracions de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i responsable de polítiques socials al PSOE, que fa uns dies va afirmar que els socialistes podrien arribar a apel·lar a la comunitat internacional si el govern espanyol aplicava l'article 155 de la Constitució contra Catalunya. Després que Puente la censurés aquest dilluns dient que la seva opinió no representava la de Ferraz, Sánchez ha afegit que "els polítics no haurien d'opinar sobre hipòtesis". En tot cas, això sí, s'ha mostrat convençut que l'article 155 "no s'aplicarà".

stats