Política 23/08/2017

Rajoy haurà de comparèixer al Congrés per donar explicacions sobre la caixa B del PP

Aquest dijous el PNB votarà a favor que el president del govern espanyol comparegui a la cambra baixa i se sumarà als vots favorables de PSOE, Units Podem, ERC, el PDECat, Compromís i EH Bildu

Efe
1 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, durant el congrés del PP europeu que se celebra a Malta.

MadridRajoy haurà de comparèixer al Congrés per donar explicacions sobre la caixa B del PP. Aquest dimecres el PNB ha anunciat que votarà a favor d'aquesta compareixença a la reunió de demà de la diputació permanent de la cambra baixa. La posició dels nacionalistes bascos és decisiva perquè prosperi la iniciativa.

La majoria de la diputació permanent -el màxim òrgan del Congrés en períodes no hàbils- se situa en 33 vots. Els vots del PNB se sumaran als 15 del PSOE, als 12 d'Units Podem, als 2 d'ERC i als vots únics de PDECat, Compromís i EH Bildu, respectivament. Aquests són tots els grups parlamentaris que ja s'havien mostrat favorables a la compareixença de Rajoy: tots junts sumaven 32 vots. Amb els vots del PNB, per tant, superen la majoria requerida.

El PSOE i Podem van plantejar el 27 de juliol una petició conjunta a la diputació permanent per demanar una compareixença extraordinària del president del govern espanyol, després de la seva declaració en el judici del cas Gürtel. Ciutadans s'hi va oposar, perquè va considerar que ja hi havia la comissió d'investigació sobre aquest tema.

En el comunicat que ha emès el PNB, el portaveu al Congrés, Aitor Esteban, explica que el seu partit considera que un assumpte "de la dimensió" del cas Gürtel "demana la informació i la claredat més grans possibles". Segons els nacionalistes bascos, la compareixença de Rajoy constitueix un acte "de legítim control institucional"

stats