Política 22/02/2017

Rajoy i Puigdemont es van reunir l'11 de gener a la Moncloa

La trobada entre els dos presidents no va implicar avenços, segons ha avançat 'La Vanguardia'

Ara / M.f.f.
3 min
Rajoy i Puigdemont s'han reunit durant dues hores i mitja a la Moncloa. EFE

Barcelona / MadridMalgrat els desmentiments del Govern i també de dirigents del PP com Xavier García Albiol, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, es van reunir. Segons publica aquest dimecres 'La Vanguardia', els dos presidents es van trobar a la Moncloa l'11 de gener però no van arribar a cap acord. Ambdós es van mantenir en les seves posicions públiques: Puigdemont va traslladar-li la voluntat de fer el referèndum i Rajoy li va fer saber, altre cop, la seva negativa a permetre'l.

Mariano Rajoy no ha desmentit la reunió. "La posició que recull un mitjà d'informació meva és el mateix de sempre", ha assenyalat el president espanyol en declaracions als passadissos del Congrés després de la sessió de control. El líder popular ha defensat que té "la millor disposició, efectivament, a parlar", però ha reiterat que sempre que no es tracti el tema del referèndum. En aquest sentit, ha confirmat la informació de la 'La Vanguardia' quan ha insistit que vol que Puigdemont participi en la Conferència de Presidents si no posa sobre la taula el dret a decidir.

Des de dilluns que Rajoy tira d'argumentari per evitar donar detalls dels contactes amb la Generalitat. Són quatre les màximes que defensa sobre Catalunya: que volen tractar els temes que afecten la gent, que no és possible negociar amb els independentistes perquè volen "saltar-se la llei", que cal tornar a la "sensatesa" i el "sentit comú" a Catalunya després de cinc anys de procés, i que el PDECat ha de trencar amb els "radicals" de la CUP.

Dins del mateix govern espanyol està havent-hi declaracions contradictòries sobre la reunió. Pocs minuts després que parlés Rajoy, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat que "no hi ha reunions secretes amb cap govern autonòmic: totes són transparents". Fonts de la Moncloa recorden les diferents reunions que van mantenir Rajoy i Mas durant l'anterior legislatura i que no van transcendir fins setmanes després i assenyalen que és una manera natural d'actuar del president espanyol. El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha dit que no té cap "dada" per confirmar ni desmentir la reunió però que el més important és insistir en el "contingut" del diàleg: que el govern espanyol negocia amb Catalunya "tot, menys el referèndum d'independència".

Aquest dimecres al matí, Puigdemont donarà explicacions a la sessió de control al Parlament, ja que fins ara havia negat contactes amb el cap de la Moncloa. Rajoy també té sessió de control al Congrés dels Diputats. A hores d'ara, encara no hi ha hagut reaccions per cap de les dues parts.

Aquesta informació contrasta amb les declaracions que el mateix Govern va fer ahir. La portaveu de l'executiu, Neus Munté, va assegurar en roda de premsa que no hi havia hagut reunions secretes i fins i tot va instar la Moncloa a fixar ja la data de la reunió Rajoy-Puigdemont. Aquest cop, s'entén que pública. Però Munté no va ser l'única ahir que va negar trobades secretes, sinó que també ho va fer el ministre de Justícia, Rafael Catalá, en asseverar que la Moncloa no actua "amb secretismes".

L'únic que va afirmar que sí que li constaven reunions al més alt nivell va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que en un esmorzar informatiu a Madrid va dir que "creia" que Rajoy i Puigdemont s'havien reunit. Aquest vodevil de declaracions –afirmant o desmentint trobades– va començar diumenge quan el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va assegurar que hi havia reunions a tots els nivells entre l'Estat i la Generalitat i que no necessàriament s'havien fet públiques.

stats