Política 29/07/2016

Rajoy i Sánchez exploraran dimarts l'acord d'investidura

El president en funcions es reunirà amb el liberal el dimecres. El PP defensa que no necessàriament s'ha de sotmetre a la investidura i la Moncloa lamenta que l'hi exigeixin "els que no el volen votar"

F.c.
3 min
El PP admet que Rajoy podria no sotmetre's a la investidura

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha trucat aquest mateix divendres al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i al de Ciutadans, Albert Rivera, en el marc de la ronda de negociacions per a la investidura. Amb Sánchez han acordat que es reuniran dimarts que ve a dos quarts de dotze del matí al Congrés, i amb el líder liberal ho farà el dimecres a dos quarts de deu del matí. És una incògnita si el president de funcions es reunirà amb dirigents de partits com ara Podem o el PDC, als quals no demana el suport a la investidura. La vicepresidenta Sáenz de Santamaría ha indicat que ara "toca negociar". En la ronda de trucades als líders del PSOE i C's Rajoy també ha abordat la situació a Catalunya.

Ara bé, que Mariano Rajoy hagi acceptat l'encàrrec d'intentar la investidura no vol dir que s'hi acabi presentant. El mateix president en funcions no va aclarir ahir què farà si no se'n surt un cop passat "el temps raonable" que s'ha donat per convèncer el PSOE i Ciutadans. Aquest divendres el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha admès que hi ha la possibilitat que Rajoy no es presenti a la investidura. "Ahir ell no va dir que no ho faria, però tampoc va dir que ho faria, així que és una possibilitat que existeix", ha confirmat a la SER.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha carregat contra "els que demanen la investidura però no la volen votar". De la mateixa manera que altres dirigents del PP, la vicepresidenta ha indicat que dir no a Rajoy ara serà dir no al rei, que encara no se sap si avala o no la maniobra de Rajoy de no aclarir ni quan es presentarà ni tan sols si ho acabarà fent.

Tot i insistir que el que farà Rajoy és treballar perquè hi hagi govern, ha argumentat que hi ha situacions que la Constitució no preveu "i per tant no les prohibeix". Així, a pesar que l'article 99.2 de la Constitució diu que el candidat proposat pel rei per formar govern presentarà el seu programa al Congrés, Maillo ha recordat que la Constitució tampoc contempla que un candidat declini la investidura –com va fer Rajoy al gener–, i ha al·legat que "els constitucionalistes no van poder imaginar-se la situació de bloqueig que viu Espanya". "La Constitució contempla unes possibilitats, altres no les contempla i per tant no les prohibeix", ha resumit.

En tot cas, creu que la data concreta de la sessió d'investidura es fixarà en funció de les exigències que té al davant el govern espanyol i els seus compromisos amb Brussel·les, és a dir, en funció de la data d'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. El projecte de llei ha d'arribar al Congrés el 30 setembre, així que el govern compta poder aprovar-los en consell de ministres el 23 de setembre, després d'haver aprovat el sostre de despesa.

Maillo ha defensat que la formació de govern és "responsabilitat de tothom", no només de Rajoy, i ha emplaçat el PSOE i Ciutadans a, almenys, mostrar-se disposats a negociar. Així, ha aprofitat per demanar al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que deixi de vetar Rajoy.

El PSOE diu que Rajoy haurà de dimitir si no es presenta

Davant el suggeriment que Rajoy no se sotmeti al debat si no té els suports garantits, el PSOE ha dit que haurà de dimitir si no es presenta a la investidura. "Si Rajoy ara digués que renuncia o no accepta, hauria de presentar irrevocablement la seva dimissió com a president en funcions", ha dit la diputada del PSOE Margarita Robles en una roda de premsa al Congrés.

Segons l'exmagistrada del Tribunal Suprem, l'acceptació del líder del PP com a candidat "no pot ser condicionada" i la Constitució l'obliga a presentar-se a la investidura. Robles ha contradit els dirigents del PP que han apuntat que la carta magna no contempla alguns escenaris i ha afirmat que "no hi ha buit legal" a la Constitució, de manera que "és inexcusable" que Rajoy assumeixi la responsabilitat d'acudir al Congrés.

stats