LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 29/08/2016

PP i C’s segellen un acord dissenyat per forçar l’abstenció del PSOE

Rajoy, a sis diputats de la reelecció, diu que es tornarà a presentar a la investidura si ara fracassa

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy i Rivera van voler encaixar les mans davant dels equips negociadors  al Congrés.

MadridDesprés de 251 dies de bloqueig polític a l’Estat, Mariano Rajoy finalment ha mogut peça per intentar arrencar l’abstenció del PSOE i aconseguir la seva reelecció, encara que no sigui a la primera. El PP i Ciutadans van firmar ahir un acord d’investidura dissenyat per obligar el líder socialista, Pedro Sánchez, a abandonar el “no rotund” al candidat popular. El president del govern espanyol en funcions es plantarà demà a la tarda davant de l’hemicicle del Congrés amb 170 avals a la butxaca, a només sis escons de la majoria absoluta.

L’acord amb els liberals i la diputada de Coalició Canària és el passaport per intentar forçar una batalla interna dins del PSOE. Rajoy ja és conscient que aquesta setmana no ho aconseguirà, però ja es mostra disposat a presentar-se de nou a un debat d’investidura abans o després de les eleccions basques i gallegues. “Hem complert amb la nostra obligació i falta ara que la resta compleixi amb el que cregui que és la seva obligació”, va assenyalar ahir Rajoy després d’haver protagonitzat, juntament amb el líder de C’s, Albert Rivera, la firma de l’acord d’investidura al Congrés.

Després de quatre anys aplicant el corró de la majoria absoluta, el PP finalment s’exhibeix com un partit pactista. Génova ha cedit en alguns aspectes, com la paralització del calendari d’aplicació de la Lomce -si no ho hagués fet la resta dels partits del Congrés els haurien obligat a fer-ho- i fer pagar més als defraudadors de l’amnistia fiscal, però tan sols s’obre a “estudiar” aspectes clau com la reforma de la Constitució i del Senat -i en cap cas per millorar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya, com va refermar Rajoy-. El document, titulat 150 compromisos per millorar Espanya, està farcit de declaracions d’intencions sense concretar: “facilitar”, “fomentar”, “apostar per”, “impulsar”...

Amb un to més triomfalista que el de Rajoy, Rivera va defensar ahir que es tracta d’un acord històric i es va penjar la medalla d’haver aconseguit “arrossegar” la vella dreta i esquerra a una etapa de regeneració després d’haver pactat amb el PP i el PSOE. “100 de les 150 mesures les vaig firmar amb Sánchez”, va assegurar, i va convidar els socialistes a sumar-se a un acord que “està obert com un llibre”. Amb tot, C’s manté que el pacte només és vigent per a aquest debat d’investidura.

Reunió de Rajoy i Sánchez

Tant Rajoy com Rivera defensen que ja han fet els deures i traspassen tota la pressió al PSOE. El president espanyol es reunirà aquest migdia amb Sánchez al Congrés per analitzar el nou escenari. Però Ferraz té ben clara la seva posició, de moment. El líder socialista considerarà que el pacte entre el PP i C’s és “continuista, conservador, i que no elimina mesures lesives com la reforma laboral”. Però el debat truca a la porta de la direcció socialista. Cada cop més barons reclamen revisar la seva posició després d’aquesta investidura fallida. Ahir va ser el torn del president valencià, Ximo Puig, que en una entrevista a Europa Press va instar el PSOE a obrir durant el setembre un “procés de reflexió, debat i conclusions” si Rajoy ara fracassa, i que hauria de culminar a l’octubre amb un comitè federal per acabar amb el no a Rajoy.

Més recentralització: el ‘paquet català’ del pacte

No al referèndum

Els dos partits es comprometen a impulsar un Pacte per la Unitat d’Espanya i la Defensa de la Constitució obert a la resta de forces contra “tot intent de convocar un referèndum de secessió de qualsevol part del territori nacional”.

Finançament i impostos autonòmics

Des del primer mes de vida del nou govern, el PP es compromet a constituir un grup de treball que actuarà de manera paral·lela al Consell de Política Fiscal per oferir propostes sobre el nou model de finançament. Com hauria de ser? El PP i C’s acorden més recentralització. “S’avançarà en l’harmonització de tributs propis i cedits a les comunitats per evitar discrepàncies evidents entre càrregues fiscals”, diu el text.

Atac a la immersió

Tal com portaven els programes del PP i C’s, es comprometen a “implantar l’educació trilingüe” a Catalunya per acabar amb la immersió. No es parla d’enviar inspectors de l’Estat a les escoles per controlar que es facin les classes en castellà.

stats