Política 09/12/2016

La Moncloa veu la cimera pel referèndum com una "exigència dels radicals de la CUP"

Méndez de Vigo apunta que a Puigdemont "no li interessen els problemes de la gent" perquè no vol anar a la conferència de presidents

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La Moncloa, sobre la cimera pel referèndum: "Nosaltres apostem pel diàleg, d'altres per la unilateralitat"

MadridDiàleg, diàleg, diàleg. El govern de Mariano Rajoy manté el mantra de les últimes setmanes per respondre al procés. "Nosaltres apostem pel diàleg, d'altres per la unilateralitat i la radicalitat que els imposen els seus socis per aprovar els pressupostos". Així ha reaccionat fins a 4 cops el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres en referència a la convocatòria de la cimera pel referèndum de cara al 23 de desembre.

La Moncloa interpreta que la convocatòria de la cita és una "exigència dels radicals de la CUP" i que s'ha convertit en una símptoma de la "unilateralitat" del Govern mentre Madrid desplega l''operació diàleg' amb la vicepresidenta de l'executiu espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, en plena "actitud de mà estesa", com "ha demostrat aquests dies amb totes les forces" polítiques a Catalunya. Per això Méndez de Vigo convida els catalans que "vegin qui està pel diàleg i qui està assegut en la unilateralitat". La vicepresidenta espanyola ha assegurat que les diferents reunions a Barcelona dimecres amb empresaris, el líder del PSC, Miquel Iceta, i la de Ciutadans, Inés Arrimadas, van ser "positives".

Pressió a Puigdemont per a la conferència de presidents

L'executiu espanyol no vol avançar, de moment, quins seran els pròxims moviments abans de la cimera pel referèndum. Méndez de Vigo no ha concretat si està previst que Sáenz de Santamaría es reuneixi amb el seu homòleg, Oriol Junqueras, abans de Nadal o si Rajoy ha trucat a Carles Puigdemont per convidar-lo personalment a la conferència de presidents.

L'Estat vol dotar de contingut aquesta reunió perquè Puigdemont hi assisteixi. "Serà molt estrany que el president d'una comunitat autònoma no hi vagi", ha assenyalat Méndez de Vigo. Considera que el president de la Generalitat demostraria així que "no li interessen els problemes de la gent corrent" perquè està previst que s'hi parli tant de temes educatius com de la targeta sanitària, a tall d'exemple. "La responsabilitat de cadascun és personal", ha conclòs.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat des de Brussel·les que els partidaris del diàleg amb Catalunya són "majoritaris" a Espanya, per la qual cosa ha advocat per "imposar" aquest diàleg enfront de la "espècie de xantatge" que considera que promou Puigdemont amb la convocatòria social i política per enfilar la consulta de l'any que ve. Méndez de Vigo no ha volgut entrar a valorar si considera que el Govern actua fent "xantatge" als ciutadans.

stats