Política 19/08/2016

C's i PP signen el seu pacte anticorrupció i inicien les negociacions per a la investidura

"És el principi d'un gran amor", diu Hernando. Rajoy i Rivera eviten la foto de la signatura de l'acord

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rafael Hernando i Juan Carlos Girauta / EFE

MadriL'aliança entre el PP i Ciutadans comença a caminar. Després que ahir dijous el candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, es comprometés a signar les sis condicions que li havia posat damunt la taula el líder de C's, Albert Rivera, aquest matí els portaveus parlamentaris de tots dos partits han signat el document.

Rafael Hernando, pel PP, i Juan Carlos Girauta, pels liberals, han rubricat l'anomenat "pacte per a la regeneració i contra la corrupció", que, segons ha explicat el portaveu dels liberals, conté bàsicament els sis punts que havien presentat a Rajoy fa una setmana. Hernando ha qualificat el pacte com "el principi d'un gran amor" i ha expressat el desig del PP de convertir-lo en un acord de govern.

En el document, el PP es compromet a impulsar mesures per separar els imputats dels càrrecs públics, eliminar els aforaments, fer una nova llei electoral més proporcional, eliminar els indults, limitar a dues legislatures els mandats i crear una comissió d'investigació pel cas Bárcenas.

A partir d'ara, ha dit Girauta, s'obre el període de negociacions entre totes dues formacions per arribar a un acord d'investidura. Girauta ha avisat que les negociacions "no seran exhaustives" perquè, a diferència de les converses amb el PSOE, aquesta vegada no es busca un pacte de govern. Segons el PP la negociació es basarà en els documents que ja han enviat a les altres forces polítiques, on s'oferien canvis en algunes reformes dutes a terme fins ara al PP.

En cas que arribin a bon port, el PP s'assegura una majoria de 170 escons, comptant també el vot de Coalició Canària, que ha expressat bona voluntat per arribar a acords. Aquesta xifra és encara insuficient per arribar a una investidura exitosa, per a la qual es necessiten 176 vots a favor al Congrés.

El partit d'Albert Rivera ha nomenat el vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas, els diputats Miguel Gutiérrez, Toni Roldán i Melisa Rodríguez, el responsable econòmic de la formació, Luis Garicano, i el mateix Girauta. Les converses s'inicien aquesta mateixa tarda, amb la primera reunió entre tots dos equips. José Antonio Bermúdez de Castro, Fátima Báñez, Fernando Martínez Maillo, José Luis Ayllon, Álvaro Nadal i Dolors Montserrat formaran l'equip negociador del PP, al qual s'incorporarà Andrea Levy en les pròximes dates, segons ha explicat Rafel Hernando, que ha precisat, però, que "els equips no seran tancats".

Ciutadans posarà sobre la taula peticions similars a les que va portar a les negociacions amb el PSOE, i que passen per reformes econòmiques com el contracte únic, la motxilla austríaca per a les pensions, altres de transparència i regeneració democràtica, que ja s'inclouen en l'acord signat avui, i altres de caràcter institucional, com l'eliminació del Senat o de les diputacions. Tot i així, la falta d'exhausitivitat, a què es referia Girauta, i el fet que no es vulgui arribar a un pacte de govern, sinó només d'investidura, fa preveure que l'acord final no arribarà tan lluny com el que es va signar amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Girauta ja ha començat en la roda de premsa de presentació del pacte a pressionar el PSOE perquè s'abstingui, tot i que encara no s'hagi ni definit formalment el 'sí' de Ciutadans. "Si el pacte d'investidura s'assembla al pacte de govern a què vam arribar amb el PSOE, per què no s'haurien d'abstenir?", s'ha preguntat el portaveu dels liberals.

"Els espanyols no es mereixen que hi hagi unes noves eleccions", ha dit en la mateixa línia Hernando, que ha alertat que "la situació comença a deteriorar-se" i això "té a veure amb el bloqueig polític". "Quan algú insisteix en vetos no està dient 'no' a Mariano Rajoy, ho està dient a les esperances de molts espanyols", ha afegit, en un missatge clar al PSOE, que és "qui té la clau per desbloquejar la situació".

Pacte anticorrupció signat per PP i Citadans
stats