REVISTES
Mèdia 11/06/2013

Les 10 portades més polèmiques de la història

El portal Quora ha obert un debat entre els seus lectors perquè escullin les portades de revistes més polèmiques que s'han publicat mai. Aquestes són algunes de les propostes més comentades

Albert Castellví Roca
5 min

Barcelona1. Hitler, l'home de l'any

La revista Time escull en el primer número de cada any "la persona de l'any", un títol que el 1938 va recaure en Adolf Hitler. La revista deixa clar que la distinció no és un elogi, sinó que es tracta de destacar la persona que, "per bé o per mal", hagi estat més influent durant els 12 mesos anteriors. I no hi ha dubte que Hitler ho va ser. La imatge de la portada no era una fotografia del líder nazi, sinó un dibuix de Rudolph Carl von Ripper, un il·lustrador que havia fugit d'Alemanya després del seu ascens al poder. Hitler hi surt a baix, al centre, assegut davant del teclat d'un orgue amb què interpreta "el seu himne de l'odi", segons l'autor.

2. Les últimes hores de Lennon

Les 10 portades més polèmiques de la història

La fotògrafa Annie Leibovitz és l'autora d'aquesta icònica instantània de John Lennon, nu, abraçat a la seva parella, Yoko Ono. Va ser el mateix Lennon qui va insistir perquè ella també hi sortís, ja que Leibovitz tenia la intenció de retratar-lo sol. Però potser la portada no seria tan recordada si les fotos no s'haguessin fet el 8 de desembre del 1980, la mateixa tarda que Lennon va ser assassinat. El 2005 la Societat Americana d'Editors la va triar com la millor portada de la història.

3. "El primer president gai"

Les 10 portades més polèmiques de la història

El suport que Barack Obama va mostrar cap a la possibilitat que les persones del mateix sexe es poguessin casar li va valer aquesta sorprenent portada del Newsweek , que el qualificava com "el primer president gai" i li col·locava sobre el cap una aurèola amb els colors de l'arc de Sant Martí. La imatge es va publicar el maig de l'any passat, en plena campanya per a la seva reelecció.

4. Els Obama, islamistes

Les 10 portades més polèmiques de la història

Quatre mesos abans que guanyés les eleccions a la presidència dels Estats Units per primera vegada, Barack Obama i la seva dona, Michelle, apareixien caricaturitzats com a musulmans, antiamericans -la bandera crema a la llar de foc- i seguidors d'Al-Qaida -a la paret hi ha un retrat d'Ossama bin Laden-. Va ser la manera amb què l'il·lustrador Barry Blitt va voler ridiculitzar els atacs que rebia Obama per part dels seus adversaris polítics, que asseguraven, entre altres coses, que era musulmà. Algú va interpretar, però, que era una sàtira contra el futur president, i el director de la revista es va veure obligat a aclarir-ho.

5. Un King Kong titllat de racista

Les 10 portades més polèmiques de la història

En el número de l'abril del 2008, dedicat a descobrir "els secrets dels millors cossos", la revista Vogue va col·locar a la portada el basquetbolista LeBron James i la model Gisele Bündchen, en una imatge que reproduïa el pòster de la pel·lícula King Kong , del 1933. La publicació va aprofitar l'ocasió per assenyalar que l'esportista era el primer home negre que sortia a la seva portada, però li va sortir el tret per la culata: el fet que James ocupés l'espai del goril·la gegant va ser vist per molta gent com un missatge racista. Alguns analistes van considerar que la imatge -obra, també, d'Annie Leibovitz- "perpetuava els estereotips racials" i contribuïa a reforçar "la idea de l'home negre perillós".

6. Un suïcidi a la portada

Les 10 portades més polèmiques de la història

El president del land alemany de Schleswig-Holstein, Uwe Barschel, va aparèixer mort a la banyera del seu hotel de Ginebra l'11 d'octubre del 1987. El van trobar dos periodistes de la revista alemanya Stern , que va publicar a la portada una fotografia del cadàver tal com el van trobar i unes notes que, suposadament, provaven que s'havia suïcidat. Més enllà de la controvertida decisió de posar la imatge en portada, queda el dubte de com van entrar els periodistes a l'habitació. La justícia encara no ha aclarit si Barschel es va suïcidar o va ser assassinat.

7. El problema de les fusions

Les 10 portades més polèmiques de la història

Dos camells practicant sexe és la imatge que va escollir la revista The Economist per il·lustrar el que van titular com "el problema de les fusions". El 2001 la mateixa redacció va triar aquesta portada com la millor dels vint anys d'història de la publicació.

8. El final del Rei del Pop

Les 10 portades més polèmiques de la història

Una setmana després de la mort de Michael Jackson, el 25 de juny del 2009, la revista OK! mostrava en portada una de "les últimes fotografies" del cantant en vida, en què se'l veu intubat instants abans de morir. Segons diverses fonts, la publicació hauria pagat al voltant de mig milió de dòlars per aconseguir els drets de les imatges en exclusiva. La portada va rebre fortes crítiques.

9. Una dona o carn picada?

Les 10 portades més polèmiques de la història

Larry Flint sempre ha viscut envoltat de polèmica -dels seus enfrontaments freqüents amb la justícia se n'ha arribat a fer una pel·lícula i tot- i la seva revista Hustler no n'ha quedat al marge. És una publicació pornogràfica que, segons va reconèixer el mateix Flynt, és volgudament ofensiva i degradant per a la dona. Com a exemple, aquesta portada de l'any 1978 on s'hi veu una noia entrant en una trituradora que la converteix en carn picada. Al costat, la frase de Flynt (irònica): "No tornarem a tractar les dones com trossos de carn".

10. Un dibuix encén el món musulmà

Les 10 portades més polèmiques de la història

Mentre el món musulmà s'exaltava per la publicació a internet d'un vídeo que ridiculitzava Mahoma, el setmanari humorístic francès Charlie Hebdo va col·locar a la portada una caricatura del profeta de l'islam assegut en una cadira de rodes conduïda per un jueu ortodox, en una imatge que parodiava la pel·lícula Intocable . En previsió de possibles incidents -la seu de la revista havia estat incendiada un any abans per una portada similar-, França va tancar una vintena d'ambaixades. Entitats musulmanes i jueves, però també el Vaticà, van protestar, i els EUA van desaprovar la portada. La revista es va esgotar dels quioscos.

stats