Economia 21/09/2017

El CETA entra en vigor provisionalment, a l'espera que se'n ratifiquin les parts més polèmiques

L'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà afecta algunes competències nacionals

Ara
2 min
Els presdent de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president del Consell Europeu, Donald  Tusk, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, durant la signatura del tractat, a l'octubre.

BarcelonaL'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Canadà (CETA, per les sigles en anglès) s'aplica provisionalment des d'aquest dijous, tot i que el text encara està a l'espera que tots els països del bloc comunitari en ratifiquin les disposicions que afecten les competències nacionals, entre les quals hi ha la creació d'un tribunal d'inversions, un dels punts més polèmics.

L'acord comercial es va signar el 30 d'octubre passat a Brussel·les en una cimera a la qual va assistir el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau. Abans, però, va ser necessari pactar una declaració "aclaridora" adjunta al tractat que atén les preocupacions expressades per alguns estats membres.

En concret, la regió belga de Valònia va amenaçar de vetar l'aprovació del CETA per part de Bèlgica a escala europea i va posar com una de les condicions per retirar les seves reserves que el tractat, de 1.500 pàgines, se sotmetés al dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE). De fet, el govern belga va executar aquest dret a principis de setembre i va demanar al tribunal amb seu a Luxemburg un dictamen que aclareixi si el CETA "és compatible amb els Tractats de la UE, sobretot pel que fa a drets fonamentals".

En tot cas, tant la UE com el Canadà han lloat els beneficis que al seu parer suposa aquest tractat de lliure comerç. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha destacat en un comunicat que el CETA és "un instrument per al creixement" que "beneficia les empreses i els ciutadans d'Europa", així com una eina per "projectar els valors de la UE, canalitzar la globalització i configurar les normes del comerç mundial".

"Les coses estan a punt de canviar per als nostres exportadors. L'entrada en vigor provisional permet a les empreses i als ciutadans de la UE començar a aprofitar immediatament els avantatges d'aquest acord", ha subratllat la comissària de Comerç, Cecilia Malmström.

El dia de la signatura de l'acord, Trudeau va afirmar que el CETA és un tractat "modern i progressista" que reconeix que els governs tenen el dret a defensar les preocupacions dels seus ciutadans "en matèries com el medi ambient, normes laborals i regles sanitàries".

D'aquesta manera, des d'aquest dijous s'aplicarà el 98% del pacte de lliure comerç, a l'espera que tots els estats membres completin els procediments nacionals de ratificació. Fins ara només ho han fet Letònia, Dinamarca, Espanya, Croàcia, Malta i Portugal aquest dimecres.

Exportacions espanyoles per valor de 1.400 M€

Segons dades de l'executiu comunitari, un total de 5.449 empreses espanyoles exporten al Canadà, de les quals un 91% són petites i mitjanes empreses. Els principals productes que s'exporten al país nord-americà des d'Espanya són fruita, carn de porc, vi, vinagre, pebrots i components d'ascensors i avions, entre d'altres.

A més, el Canadà és el soci comercial número 20 d'Espanya: l'Estat hi exporta per valor de 1.400 milions d'euros i n'importa per valor de 900 milions, fet que suposa un superàvit de 500 milions d'euros per a Espanya.

stats