MÚSICA
Cultura 27/10/2016

López de Guereña: escoltar música avui en dia és "un miracle"

El cantant i compositor, que acaba de llançar-se al món dels cantautors, fa un concert homenatge divendres al seu gran amic Javier Krahe amb altres artistes a la sala Pa'lante de Palma

J. Salmeron
3 min
Javier López de Guereña.

PalmaProbablement el seu nom no sigui gaire conegut, però la seva música ha sonat en desenes de pel·lícules espanyoles, en orquestres simfòniques i música de cambra, i fins i tot ha arribat a sonar a les nostres cases a través de la televisió en sintonies de programes com el 'Telediario' de TVE. És la música de Javier López de Guereña (Bilbao, 1957), que es llança ara a la cançó en primera persona, a 59 anys: "Crec que som el Guinness dels cantautors que ha començat més tard", reconeix ell mateix.

López de Guereña, que ha presentat aquest dijous el seu disc a l'espai Xocolat de Palma, ha estat també guitarrista i un gran amic, durant més de trenta anys, del cantautor i poeta Javier Krahe (Madrid, 1944 - Barbate, 2015), el qual va marcar una època en la música espanyola, als anys 80, amb les seves lletres satíriques i unes melodies ben treballades i ben interpretades per grans músics que l'acompanyaven, com el saxofonista alemany Andreas Prittwitz. Per aquest motiu, De Guereña farà un concert homenatge a Kraheaquest divendres a la sala Pa'lante de Palma

Compondre les lletres ha estat "la part més divertida"
Portada del disc de López de Guereña 'Baile de lágrimas'.

Tot i que al llarg de la seva vida professional ha estat acompayat del seu amic Javier Krahe, López de Guereña mai havia fet la passa de crear les seves pròpies melodies i lletres d'endinsar-se en el món dels cantautors. Ara ho fa "per necessitat", perquè havia de guanyar doblers per mantenir la família, ha explicat el músic. Quan Krahe va decidir agafar-se un any sabàtic el 2015, que malauradament es va convertir en un descans etern, López de Guereña va prendre la decisió de fer-se un repertori propi.

Krahe, potser, es va nodrir de les melodies que componia De Guereña, però aquest confessa que a l'hora d'escriure les lletres "sens dubte tinc una influència de Krahe". "No tenc ni idea del que explicaré en una cançó", ha assegurat en parlar del seu procés de composició; no obstant això, el cantautor ha destacat que compondre les lletres "és la part més divertida" i que se li ocorren moltes idees, però que aprendre-se-les "és un calvari, perquè com que no té cap tornada", costa una mica més, reconeix.

El seu primer disc, 'Baile de lágrimas', s'anomena així en homenatge a un disc de Krahe ('Valle de lágrimas'). L'integren un total de 17 cançons; De Guereña assegura que tot el que escriu està impregnat de la seva manera de veure la vida i que "res és innocent". Tot i que hagi encetat aquesta nova etapa en la vida professional, De Guereña reconeix que ser cantautor "no dóna per viure". "Has d'anar matant-se de bar en bar, perquè no ve ningú a veure't", ha lamentat, i afegeix que "he estat tota la vida inventant la meva professió".

"Ara hi ha més músics que mai, millor capacitats instrumentalment"

El també compositor per a orquestres simfòniques i música de cambra ha mostrat descontentament per la situació en què "en aquest segle XXI hi ha tal càrrega de negativitat i de conscienciació social clavada en la música que no pots fer que la gent es diverteixi escoltant-la, has de fer alguna cosa que remogui el món de les persones". Això no obstant, reconeix que comencen a sortir compositors que fan que la gent acabi acudint als auditoris, tot i què "s'arriba una mica tard". "Ara hi ha més músics que mai, millor capacitats instrumentalment", reconeix el compositor.

López de Guereña mostrant el seu disc a l'espai Xocolat.

Actualment "estam en un moment tremend" pel que fa a la maduresa auditiva i musical de les persones. Els joves, avui en dia –explica De Guereña–, amb la quantitat de dispositius electrònics que hi ha, en qualsevol moment poden "contemplar fets artístics o asseure's a escoltar música, és un miracle", ja que la majoria de les persones viu en un "món feliç" on estan convençudes que estan informades de tot "al segon", afirma el músic.

Respecte de la seva incursió en la composició de temes per a llargmetratges, ha destacat que sempre hi ha dos o tres compositors "que s'ho emporten tot", i que en realitat una bona banda sonora no podrà mai "salvar una pel·lícula", encara que hi hagi alguns directors que creguin que és així. López de Guereña creu que per aconseguir un gran èxit en una pel·lícula requereix actualment posar "tots els doblers" en la promoció, i això suposa posar-los a les dues grans cadenes de televisió privades a Espanya.

stats