Balears 19/09/2013

La vaga de docents comença a sortir al carrer

Els pares s'organitzen per ajudar els professors i el conflicte surt de les escoles amb tota mena d'accions i protestes

E. Borràs
2 min
Concentració davant l'Ajuntament de Maó / @masca_m

PalmaLa vaga de docents de les Illes Balears comença a sortir de les escoles i instituts per esquitxar els carrers i els espais públics. Tot i que el quart dia d'aturada es comença a notar en els percentatges de seguiment -que els sindicats situen en el 55%- els centres continuen bàsicament aturats i els pares i mares s'han afegit a la protesta. Aquest és el cas, per exemple, dels pares de l'escola pública Aina Moll de Palma, que s'han concentrat aquest dijous al matí a les portes del centre en contra del decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL).

Pels membres de l'AMIPA de l'escola Aina Moll els mestres i professors tenen tot el seu suport, ja que "estan lluitant per l'educació dels nostres fills i filles, i això és impagable". Han decidit continuar les concentracions com a mostra de suport als docents i mantenen l'escola plena de globus de color verd, que tenen previst anar multiplicant cada matí. En d'altres centres, com els col·legis Nou de Campos i Joan Veny -tots dos de Campos- les associacions de pares han decidit que divendres, i dijous i divendres de la setmana vinent no duran els nins a escola. A més, també s'organitzaran per guardar els al·lots entre els pares i preparen autobusos per a les famílies per a la manifestació de dia 29.

Però més enllà de la protesta que s'ha fet aquest migdia davant del rectorat de la universitat -i de la que es preveu per aquest vespre en motiu de la Nit de l'Art- les accions reivindicatives continuen. Des de l'institut Son Pacs, per exemple, han decidit fer una cassolada cada dia a les 12.55. A Manacor s'hi ha fet una cassolada avui mateix i l'Ajuntament dirigit per Antoni Pastor ha penjat una samarreta verda de la Plataforma Crida al balcó de l'edifici consistorial.

En d'altres llocs, com a Algaida, els pares s'han organitzat per presentar instàncies a l'Ajuntament en contra del TIL. A Menorca, on l'Assemblea de Docents parla d'una "unió sense precedents" entre pares i mares, mestres i alumnes, un grup de pares i mares continuen acampats davant la delegació de la Conselleria d'Educació -i ja en fa tres dies-. Centenars de persones s'han concentrat avui mateix davant l'Ajuntament de Maó i també a Sant Josep, a Eivissa, per protestar contra el TIL.

Allò que és cada vegada més clar és que la protesta s'escapa de les mans del Govern. Ja no és només cosa dels mestres i professors i dels alumnes més mobilitzats: molts pares, mares i estudiants han assumit com una reivindicació lògica la lluita contra el TIL i contra la manca de capacitat d'escoltar de l'Executiu de José Ramón Bauzá. Els alumnes ho viuen cada pic amb més normalitat i els acadèmics i estudiants de la universitat s'afegeixen a la protesta. Això sense comptar amb els suports que comencen arribar des d'altres col·lectius fins i tot de fora de les Illes Balears.

stats