Balears 06/08/2017

La promoció d’hàbits saludables comença a casa

Es recomana intentar realitzar les menjades en família

A. V.
2 min
L’entorn familiar i escolar ha de promoure el consum de fruita i verdura en infants, i educar-los en hàbits saludables.

Palma“Els pares han de predicar amb l’exemple i ser transmissors d’hàbits alimentaris saludables”, assegura Manuel Moñino, president del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de les Balears (CODNIB), per qui és clau que promoguin el consum de fruita i verdura i que procurin berenar en família.

Des de la Direcció General de Salut Pública, en col·laboració amb el CODNIB, han elaborat un decàleg per millorar l’alimentació infantil, que aconsella, entre d’altres, evitar que l’infant mengi entre hores fora de les cinc menjades recomanades; elaborar menús variats i complementaris als escolars; procurar que participi en la preparació dels plats per augmentar el seu interès pels aliments, o menjar sense presses i no fer-ho veient la televisió.

Moñino admet, però, que no és fàcil, ja que les famílies han de fer front no només al cost de la compra i a la dificultat per discriminar si un aliment és saludable, sinó també a la pressió publicitària que pateixen els infants. “La publicitat infantil incompleix els codis d’autoregulació: s’anuncien aliments molt rics en sucres i greixos”, adverteix.

“S’han de fer canvis en els entorns per facilitar que es mengi millor; per exemple, que puguin accedir a fruita tallada a les cafeteries dels centres educatius o que s’introdueixi l’educació nutricional a les escoles”, suggereix Moñino.

La Direcció General de Salut Pública realitza el control de qualitat nutricional dels menús que se serveixen als menjadors escolars durant el curs i ara treballa en la millora del contingut de les cafeteries i les màquines expenedores. A la guia Recomanacions per a un berenar saludable a bars i cafeteries que han elaborat, suggereixen, entre d’altres, que s’incloguin sucs envasats sense sucres ni edulcorants artificials i fruites seques torrades sense sal, no fregides i en les porcions recomanades (30g). “Aplicar criteris per controlar quins aliments es posen a la venda és una passa important”, afirma Moñino.

El projecte més ambiciós de la Conselleria de Salut en l’àmbit educatiu és el de ‘Centres educatius promotors de la salut’, que enguany s’ha implantat en una trentena d’escoles. “ No només es treballa amb els infants, sinó amb tota la comunitat educativa: professorat, famílies, policia tutor... tot aquell que tingui un paper en l’educació de l’infant”, detalla Elena Cabeza, cap de servei de Promoció de la Salut i dels Hàbits Saludables de la Direcció General de Salut Pública. A partir de l’autovaloració, es plantegen una sèrie d’objectius que poden anar des de treballar polítiques de centre fins a aspectes d’alimentació, activitat física o emocions.

“Quasi el 50% dels infants que tenen obesitat seran obesos d’adults”, adverteix Moñino. Per això, recorda que, a part de l’activitat física, és molt important una bona alimentació basada en el consum de fruita i verdura. “Els sucs no són una alternativa a la fruita”, diu.

En cas de dubte, Moñino recomana acudir sempre als professionals. El més important en el tractament del sobrepès en infants, explica, és intentar que no agafin més pes i educar-los en hàbits saludables. “No es tracta de fer dietes restrictives, sinó de posar al seu abast aliments saludables perquè siguin els que puguin escollir”.

stats